Προτεινόμενα βιβλία

     
Περιοδικό ΚΑΚΤΟΣ της Ελληνικής Εταιρείας Κάκτων και Άλλων Παχυφύτων (ΕΕΚΑΠ).

Διανέμεται δωρεάν στα μέλη της. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα διαθέσιμα τεύχη.
 

 
The Complete Book of Cacti and Succulents by Terry Hewitt.

Ένα από τα πρώτα βιβλία που αγόρασα. Έχει αρκετές πληροφορίες για μερικά αντιπροσωπευτικά είδη κάθε γένους. Η παρουσίαση συνοδεύεται από ένα χρήσιμο πίνακα που εξηγεί πώς μεγαλώνει το συγκεκριμένο φυτό (ύψος, διάμετρος) και τη χαμηλότερη θερμοκρασία που αντέχει. Πολύ εντυπωσιακές και πολύ καλής ποιότητας φωτογραφίες με λουλούδια κάκτων. Επίσης, θα βρείτε πληροφορίες για τη φροντίδα των κάκτων καθώς και συμβουλές για το πώς μπορείτε να διακοσμήσετε το χώρο σας με κάκτους, είτε σε εξωτερικό χώρο είτε σε εσωτερικό. Το βιβλίο αυτό είναι χρήσιμο και για όσους ενδιαφέρονται και για άλλα παχύφυτα, εκτός των κάκτων.

 
Cactus: The Most Beautiful Species and Their Care by Elizabeth Manke

Αυτό είναι ένα πραγματικά χρήσιμο βιβλίο, παρά το μικρό του μέγεθος. Έχει και αυτό παρουσίαση ορισμένων ειδών κάκτων. Πολύ ενημερωτικός είναι ο χώρος που δίνει γενικές πληροφορίες φροντίδας για το κάθε γένος. Εκεί μπορείτε να διαβάσετε ειδικές πληροφορίες του γένους, χώμα, πότισμα κ.λπ. Θα βρείτε ακόμη πληροφορίες για ασθένειες. Σε ολόκληρο το βιβλίο, η συγγραφέας δίνει κάποιες επιπλέον χρήσιμες συμβουλές. Ακόμη, περιλαμβάνει ένα ημερολόγιο φροντίδας για κάθε μήνα του έτους, ώστε να γνωρίζετε τι πρέπει ή μπορείτε να κάνετε και πότε. Οι φωτογραφίες είναι καλές, έτσι μπορεί να σας βοηθήσουν στην αναγνώριση κάποιων κάκτων σας.


 
Simon & Schuster's Guide to Cacti and Succulents

Το βιβλίο αυτό είναι πιθανόν χρήσιμο για την ταυτοποίηση των κάκτων σας. Πιθανόν, γιατί, σχετικά με άλλα βιβλία, οι φωτογραφίες δεν είναι τόσο καλής ποιότητας. Επίσης, στο βιβλίο αυτό χρησιμοποιούνται ξεπερασμένα ονόματα κάκτων που πιθανόν να επιφέρει κάποια σύγχυση, ειδικά σε αρχάριους (στην αναζήτηση ονομάτων). Ωστόσο, το θετικό είναι ότι για κάθε φυτό που παρουσιάζεται, υπάρχει και μία φωτογραφία. Καθώς ξεφυλλίζει κανείς τις σελίδες θα δει δίπλα από την κάθε παρουσίαση ένα θερμόμετρο που δείχνει τη χαμηλότερη θερμοκρασία που αντέχει το κάθε φυτό, ώστε να έχετε μία ιδέα. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που εγώ αγόρασα αυτό το βιβλίο. Παρόλο που ο τίτλος μιλάει για κάκτους και παχύφυτα, στην πραγματικότητα τα περισσότερα είδη που παρουσιάζονται είναι κάκτοι. 
The Complete Guide to Growing Cacti & Succulents by Miles Anderson

Ένα βιβλίο που θα έλεγα, προσωπικά, ότι είναι παρόμοιο με το πρώτο (by Terry Hewitt). Έχει, επίσης, προτάσεις παρουσίασης - διακόσμησης, πληροφορίες για τη φροντίδα των κάκτων, την προέλευσή τους και ασθένειες. Στη συνέχεια, υπάρχει παρουσίαση κάποιων ειδών κάκτων και άλλων παχύφυτων. Μαζί με κάθε παρουσίαση είδους, θα βρείτε σύμβολα που δείχνουν πού μπορεί να διατηρηθεί το συγκεκριμένο φυτό (εσωτερικός χώρος, παράθυρο, εξωτερικός κ.λπ.). Καλής ποιότητας φωτογραφίες. Και αυτό το βιβλίο είναι χρήσιμο για όσους ενδιαφέρονται και για άλλα παχύφυτα, εκτός των κάκτων.

The Cactus Family by Edward F. Anderson

Ένα πραγματικά μεγάλο βιβλίο (776 σελίδες)! Αυτό το βιβλίο, κατά την άποψή μου, είναι περισσότερο χρήσιμο σε κάποιον που ενδιαφέρεται και για βοτανολογικές πληροφορίες για τους κάκτους. Μπορεί να πει κανείς ότι είναι μία βοτανική εγκυκλοπαίδεια των κάκτων. Παρουσιάζονται πάρα πολλά είδη κάκτων (τα περισσότερα σε βιβλίο που υπάρχει). Είναι χρήσιμο για την εξεύρεση ονομάτων καθώς έχει πολύ λεπτομερείς περιγραφές για το κάθε φυτό. Το βιβλίο έχει πάρα πολλές φωτογραφίες, ωστόσο όχι για κάθε είδος που παρουσιάζεται. Έτσι, και εγώ δεν έχω βρει ακόμη όλα τα ονόματα των δικών μου κάκτων :-). Στο βιβλίο θα βρείτε μία - αρκετά εκτεταμένη - εισαγωγική ενότητα με πληροφορίες για την προέλευση των κάκτων, τη βιολογία τους, τις χρήσεις των κάκτων και γενικές συμβουλές για τη φροντίδα τους.


 
The Plantfinder's Guide to Cacti & Other Succulents by Keith Grantham, Paul Klaassen

Πάρα πολύ καλής ποιότητας βιβλίο με πληθώρα πληροφοριών. Αν και το μέγεθός του δεν είναι πολύ μεγάλο (192 σελίδες), είναι γεμάτο με πληροφορίες για τους κάκτους και τα παχύφυτα γενικά αλλά και ειδικά για το γένος και για μερικά αντιπροσωπευτικά είδη. Εντός θα βρείτε πληροφορίες για τη φροντίδα των κάκτων και των παχύφυτων και μία επιλεγμένη παρουσίαση αρκετών φυτών. Πολύ χρήσιμος είναι ένας πίνακας που παρέχεται, ο οποίος δείχνει για κάθε γένος την εποχή ανάπαυσης - ανάπτυξης. Έτσι, μπορεί κανείς να γνωρίζει πότε μπορεί να ξεκινήσει να ποτίζει τα φυτά ενός γένους και πότε να τα αφήσει σε ανάπαυση. Είναι ένα βιβλίο που προσωπικά μου αρέσει πολύ και παρόλο που το έχω διαβάσει κάποιες φορές, επανέρχομαι συχνά για να βρω κάτι που δεν έχω βρει αλλού (προτιμήσεις χώματος, ειδικές συμβουλές, ημερολόγιο ανάπτυξης κ.λπ.). Οι φωτογραφίες είναι πολύ καλής ποιότητας.

The Complete Encyclopedia of Cacti by Libor Kunte, Rudolf Subik

Το βιβλίο αυτό, που είναι σχετικά μικρό για να είναι η πλήρης εγκυκλοπαίδεια των κάκτων (όπως λέει ο τίτλος), έχει καταρχήν πολύ χαμηλή τιμή, εάν σκεφτεί κανείς ότι είναι με σκληρό εξώφυλλο και έχει 350 σελίδες. Το βιβλίο έχει στην αρχή κάποιες γενικές συμβουλές για τη φροντίδα των κάκτων. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται πολλά είδη, όχι όμως αλφαβητικά, όπως συνήθως, αλλά με βάση την χώρα όπου συναντώνται. Έτσι, θα δείτε κάκτους από τη Βολιβία, το Μεξικό κ.λπ. Το βιβλίο αυτό το πήρα μαζί με κάποια άλλα, λόγω της χαμηλής του τιμής σε σχέση με τον αριθμό των σελίδων του. Όταν το παρέλαβα, ήταν μία πραγματική έκπληξη! Το πιο σημαντικό είναι ότι σχεδόν κάθε είδος που παρουσιάζεται συνοδεύεται και από φωτογραφία. Παρόλο που οι συγγραφείς δηλώνουν ότι στο βιβλίο δε δίνουν πολύ έμφαση στη φροντίδα των κάκτων, μαζί με κάθε είδος που παρουσιάζεται μπορεί να δει κανείς εάν ο κάκτος προτιμάει κρύο το χειμώνα, πλήρη έκθεση στον ήλιο ή σκιερό μέρος, αλλά και άλλες πληροφορίες για τις προτιμήσεις του. Κάποιες από τις πληροφορίες αυτές, μάλιστα, δεν τις βρήκα σε άλλα βιβλία που θεωρούνται περισσότερο προσανατολισμένα στη φροντίδα των κάκτων.
"
 
101 Essential Tips: Cacti & Succulents by Terry Hewitt

Μία (πολύ) μικρή έκδοση του πρώτου βιβλίου. Έτσι, εάν έχετε το πρώτο βιβλίο (by Terry Hewitt), δεν χρειάζεστε αυτό. Για κάποιον που θέλει να γνωρίζει μόνο τα πολύ βασικά για τους κάκτους, μπορεί να είναι χρήσιμο. 


 
The Illustrated Encyclopedia of Cacti by Clive Innes & Charles Glass

Ένα από τα καλύτερα βιβλία μόνο για κάκτους, τόσο για αρχάριους όσο και για πιο έμπειρους συλλέκτες. Περιλαμβάνει περιγραφές και φωτογραφίες για πάνω από 1200 είδη κάκτων. Οι φωτογραφίες, στις περισσότερες περιπτώσεις τουλάχιστον, είναι καλής ποιότητας κι έτσι βοηθούν στην αναγνώριση. Επιπλέον, για κάθε φυτό παρέχονται πληροφορίες για τη φροντίδα (ήλιο, πότισμα, χώμα, περίοδος άνθησης) με τη μορφή ενός συστήματος συμβόλων. Αυτές οι πληροφορίες είναι πολύ χρήσιμες, ειδικά για όποιον παίρνει έναν κάκτο κάποιου είδους για πρώτη φορά. Ωστόσο, είναι δυνατόν η προσωπική εμπειρία του αναγνώστη να δείξει διαφορές π.χ. στην εποχή άνθισης που αναφέρουν οι συγγραφείς, διότι απλά οι κλιματικές συνθήκες εδώ είναι διαφορετικές. Στην αρχή του βιβλίου υπάρχουν γενικές οδηγίες φροντίδας των κάκτων καθώς και συμβουλές για διάφορα μίγματα χώματος. Παραμένει ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία το οποίο δε βρίσκει κανείς πλέον εύκολα διότι έχει εξαντληθεί και δεν εκδίδεται πλέον. Για το λόγο αυτό μπορεί κανείς να το βρει μόνο σε καταστήματα με βιβλία μεταχειρισμένα. Προσωπικά είχα μεγάλη τύχη που βρήκα ένα αντίτυπο σε άριστη κατάσταση.
 
  The Genus Echinocereus by Taylor Nigel

Αυτό το βιβλίο είναι εξειδικευμένο και αφορά τους κάκτους του γένους echinocereus. Αποτελεί το βασικό έργο αναφοράς για το συγκεκριμένο γένος με ακριβείς πληροφορίες για τα είδη, περιγραφές, τοποθεσίες όπου συναντώνται αλλά και συμβουλές φροντίδας. Αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα της βιβλιοθήκης για όσους ενδιαφέρονται για αυτό το γένος κάκτων. Το μόνο αρνητικό είναι η "απλοϊκή" (-όχι φτηνή, είναι καλά δεμένο με σκληρό εξώφυλλο) και "άχρωμη" έκδοση, από την οποία λείπουν φωτογραφίες αυτών των κάκτων που έχουν από τα πιο όμορφα λουλούδια όλων των ειδών. Το βιβλίο έχει εξαντληθεί και δεν έχει επανεκδοθεί οπότε όποιος το ψάχνει θα το βρει μόνο σε βιβλιοπωλεία μεταχειρισμένων βιβλίων.
 

 
Echinocerei of the Baja California by G. Frank, M.& A. Ohr & R. Rohmer

Ένα ακόμη πιο εξειδικευμένο βιβλίο για κάκτους του γένους echinocereus, ειδικότερα αφορά  εκείνα τα είδη που ζουν στην περιοχή Baja της California. Πρόκειται για 12 είδη και στο βιβλίο παρουσιάζονται με φανταστικές φωτογραφίες από τη φυσική τους τοποθεσία, σε ανθοφορία ή μη και με λεπτομερείς πληροφορίες. Το βιβλίο είναι πάρα πολύ καλής ποιότητας από άποψης έκδοσης (πολύ καλό δέσιμο και πολύ καλής ποιότητας χαρτί και εκτύπωση). Το περιεχόμενο είναι σε δύο γλώσσες: αγγλικά και γερμανικά.
  The Cactus Handbook by T. Sato

Το βιβλίο αυτό είναι ίσως το πιο πλήρες από την άποψη αριθμού φωτογραφιών κάκτων. Περιλαμβάνει πάρα πολλές φωτογραφίες, γύρω στις 3000. Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι καλής ποιότητας, βοηθούν στην αναγνώριση του φυτού και στην ταυτοποίηση κάποιου κάκτου που κάποιος δεν μπορεί να βρει το όνομά του. Ιδιαίτερα μου άρεσε η ταξινόμηση των φωτογραφιών με τέτοιο τρόπο, διατηρώντας παλαιότερες ονομασίες γένους που "συγχωνεύτηκαν" σε κάποιο άλλο. Για παράδειγμα, Μετά τους echinopsis παρουσιάζονται οι trichocereus που παλαιότερα αποτελούσαν ξεχωριστό γένος και τώρα ενσωματώθηκαν στους echinopsis. Το γεγονός ότι διατηρεί την παλιά ονομασία αλλά βρίσκονται κοντά (μέσα στο βιβλίο) είναι πολύ βοηθητικό. Ωστόσο, το βιβλίο αυτό έχει και ορισμένα αρνητικά. Το βασικό αρνητικό αφορά την τιμή του σε σχέση με το όχι καλής ποιότητας δέσιμο και εκτύπωση. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει όμοιό του ως προς τον αριθμό κάκτων με φωτογραφία.