Μηνιαία φροντίδα για τους κάκτουςΑρχική Μηνιαίας φροντίδας

 

Δεκέμβριος 
Έναρξη χειμώνα, κι εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, οι κάκτοι έχουν αναστείλει την ανάπτυξή τους. Αυτό το μήνα η διάρκεια της ημέρας εξακολουθεί ακόμη να μικραίνει μέχρι το Χειμερινό Ηλιοστάσιο στις 22 Δεκεμβρίου. Λιγότερο φως και ηλιοφάνεια σε συνδυασμό με χαμηλές θερμοκρασίες συνθέτουν μία εικόνα ηρεμίας στη συλλογή των κάκτων. Παρόλα αυτά, κάποιοι λίγοι κάκτοι ανθίζουν και ετοιμάζουν μπουμπούκια. Αυτό το μήνα δε γίνεται σχεδόν καμία χρήση νερού και χρειάζεται μόνο ετοιμότητα για την περίπτωση ακραίων συνθηκών (πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι και βροχές). Εάν τους προηγούμενους δύο μήνες το πότισμα είχε περιοριστεί σταδιακά και οι κάκτοι βρίσκονταν εκτός σπιτιού, είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το χειμώνα. Αντιθέτως, αν κάποιος είχε τους κάκτους μέσα στο σπίτι ή αγόρασε κάποιο καινούργιο ο οποίος βρίσκεται σε χώμα υγρό - ποτισμένο (συμβαίνει συχνά στα super market), οι κάκτοι αυτοί δεν είναι προετοιμασμένοι για το χειμώνα έξω και είναι προτιμότερο να μείνουν εντός του σπιτιού.

Νερό
Οι κάκτοι, γενικώς, δεν ποτίζονται αυτό το μήνα. Εξαίρεση, στη δική μου περίπτωση και, αναλόγως, των ειδών κάκτων που έχει κανείς στη συλλογή του: οι κάκτοι mammillaria gracilis, mammillaria plumosa και eriosyce subgibbosa (neoporteria rapifera) που ανθίζουν. Το πότισμα γίνεται με προσοχή, δηλαδή, σχετικώς μικρή ποσότητα νερού δύο φορές κατά τη διάρκεια του μήνα. Το μήνα αυτό μπορεί να αρχίσουν να διακρίνονται μικρά μπουμπούκια και σε άλλα είδη κάκτων, συνήθως mammillaria. Αυτά δεν ποτίζονται καθόλου παρά μόνο όταν ανοίξει το πρώτο μπουμπούκι. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες μπορούν να ποτιστούν οι κάκτοι του γένους notocactus. Ένα πότισμα κατά τη διάρκεια όλου του μήνα είναι αρκετό, μόνο, βέβαια, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Εάν πάλι οι notocacti βρίσκονται εντός του σπιτιού σε θερμαινόμενο χώρο μπορούν να ποτιστούν κανονικά μία φορά το μήνα...ανεξαρτήτως καιρού.
Τέλος, οι melocacti που βρίσκονται, φυσικά, σε θερμαινόμενο χώρο μπορούν να ψεκαστούν με νερό και να ποτιστούν ελάχιστα. Επειδή η ασχολία με τους κάκτους αυτούς κατά τους χειμερινούς μήνες είναι λιγότερο συχνή, για να να μπορώ να θυμάμαι πότε να κάνω τι, ακολουθώ ένα πολύ απλό πλάνο για τους κάκτους αυτούς: μοιράζω το ψέκασμα και το πότισμά τους σε διαστήματα 15 ημερών. Δηλαδή, για παράδειγμα, γίνεται ψεκασμός με νερό την 1η του μήνα και ελαφρύ πότισμα στις 15 του μήνα, στη συνέχεια ψεκασμός την 1η του επόμενου μήνα κ.ο.κ. Παρομοίως, δύο φορές το μήνα ποτίζονται κάκτοι του γένους hatiora και rhipsalis που, επίσης, βρίσκονται σε εσωτερικό θερμαινόμενο χώρο.

Μεταφυτεύσεις
Αυτή η εποχή μπορεί να αποδειχθεί πολύ καλή ακόμη και για μεταφυτεύσεις: Οι κάκτοι "κοιμούνται" και, όταν το επιτρέπουν και οι καιρικές συνθήκες, η μεταφύτευση μπορεί να γίνει χωρίς τον κίνδυνο απώλειας αναπτυσσόμενων ριζών, όπως είναι πιθανό να γίνει την άνοιξη. Προσοχή θα πρέπει κυρίως να δοθεί στο να μην είναι πολύ υγρό το χώμα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης μυκήτων και το σάπισμα των κάκτων. Έτσι, οι κάκτοι που θα μεταφυτευτούν αυτή την εποχή θα είναι "έτοιμοι" να ξεκινήσουν την ανάπτυξή τους στη νέα τους γλάστρα όταν θα έρθει η άνοιξη κι αρχίσουν να "ξυπνούν" και να βγάζουν νέες ρίζες.

Κάκτοι που ανθίζουν αυτό το μήνα:

mammillaria plumosa, mammillaria schiedeana, neoporteria rapifera (eriosyce subgibbosa) κ.α.

 


Επιστροφή στη λίστα
Πρόταση προσθήκης συνδέσμου
Χρήσιμες γραμματοσειρές