Μηνιαία φροντίδα για τους κάκτουςΑρχική Μηνιαίας φροντίδας

 

Οκτώβριος 
Το μήνα αυτό ακόμη λιγότεροι κάκτοι ανθίζουν και περισσότεροι ξεκινούν σταδιακά την παύση της ανάπτυξής τους. Έτσι, προσοχή θα πρέπει να δοθεί κυρίως στο πότισμα, στην προστασία από τη βροχή και στις χαμηλές θερμοκρασίες της νύχτας για τους πιο ευαίσθητους κάκτους.

Νερό
Αυτό το μήνα που οι θερμοκρασίες πέφτουν περισσότερο και η υγρασία της ατμόσφαιρας είναι συχνά αυξημένη, απαιτείται αρκετά μεγάλη προσοχή στο νερό που δέχονται οι κάκτοι. Πάνω απ' όλα είναι σκόπιμο να υπάρχει προστασία από τη βροχή, αφού είναι παράγοντας που δεν μπορεί να ελεγχθεί ως προς την ποσότητα του νερού και τη συχνότητα που μπορεί να ποτιστούν οι κάκτοι. Σε συνδυασμό με τη, συχνά, αυξημένη υγρασία της ατμόσφαιρας, το παρατεταμένα υγρό χώμα στους κάκτους μπορεί να οδηγήσει σε μυκητιάσεις και σε σάπισμα των κάκτων. Ωστόσο, σε αντίθεση με πιο κρύες περιοχές του κόσμου, οι κάκτοι μπορούν και είναι απαραίτητο να ποτιστούν και αυτό το μήνα. Ένας χρήσιμος κανόνας που ακολουθώ βασίζεται στη μέγιστη θερμοκρασία της ημέρας. Ειδικότερα, όταν η θερμοκρασία την ημέρα βρίσκεται κοντά στους 20 βαθμούς για αρκετές ημέρες σε συνδυασμό με ηλιοφάνεια και υπάρχει πρόγνωση του καιρού για παρόμοιες θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες, ποτίζω τους κάκτους. Συνολικά, το πότισμα αυτό το μήνα αφορά 1 ή το πολύ 2 φορές σε αντίθεση με τον προηγούμενο μήνα που μπορεί να γίνει και 3 φορές.
Φυσικά, και πάλι θα πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψη του τις ειδικές συνθήκες της περιοχής όπου ζει. Για παράδειγμα, σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο οι θερμοκρασίες μπορεί να είναι χαμηλότερες. Άλλος παράγοντας είναι οπωσδήποτε η σύσταση του χώματος (ιδιότητες συγκράτησης νερού, δυνατότητα αποστράγγισης), το οποίο πάντα θα πρέπει να είναι απολύτως στεγνό πριν ποτίσουμε ξανά.
Ένας ακόμη παράγοντας αφορά το είδος των κάκτων που έχει κανείς. Το μήνα αυτό ορισμένοι κάκτοι ανθίζουν και χρειάζονται κάποια περισσότερη υγρασία. Ακόμη, κάποια είδη κάκτων αναπτύσσονται αυτή την εποχή, όπως, για παράδειγμα, ορισμένοι κεροειδής κάκτοι (cleistocactus, pilosocereus azureus, myrtillocactus, carnegiea κ.α.) αλλά και σφαιρικοί κάκτοι του γένους neoporteria, copiapoa, melocactus κ.α. και είναι φυσικό ότι χρειάζονται πότισμα. Τέλος, οι κάκτοι του γένους notocactus χρειάζονται τουλάχιστον 1-2 ποτίσματα το μήνα αυτό, γιατί διαφορετικά χάνουν τις ρίζες τους όταν το χώμα στεγνώσει εντελώς. Αυτό συμβαδίζει και με τις αυξημένες βροχοπτώσεις στις περιοχές πρέλευσής τους κατά το φθινόπωρο και την έναρξη του χειμώνα.
Τα παραπάνω αφορούν, φυσικά, παρατηρήσεις από τους δικούς μου κάκτους στις κλιματολογικές συνθήκες της Θεσσαλονίκης και σε χώρο με ορισμένη ηλιοφάνεια κ.λπ. Είναι χρήσιμο να προσαρμόσει κανείς αυτές τις οδηγίες στις δικές του συνθήκες και στα είδη κάκτων που διαθέτει.

Θερμοκρασία
Οι χαμηλότερες νυχτερινές θερμοκρασίες αυτού του μήνα κυρίως σηματοδοτούν τη μεταφορά των ευαίσθητων στις χαμηλές θερμοκρασίες κάκτων σε χώρο εσωτερικό. Έτσι, όταν υπάρχει πρόγνωση για νυχτερινές θερμοκρασίες χαμηλότερες των 15 βαθμών, καλό είναι να ετοιμαστεί κάποιος χώρος εντός του σπιτιού για να μεταφερθούν οι κάκτοι του γένους melocactus και discocactus. Είναι καλό να επιλεγεί ένας χώρος αρκετά φωτεινός, αφού στο χώρο αυτό θα μείνουν όλους τους χειμερινούς μήνες και είναι απαραίτητος ο καλός φωτισμός.
Για τους υπόλοιπους κάκτους, όπως και τον προηγούμενο μήνα, οι διαφορές αυτές ανάμεσα στη θερμοκρασία της ημέρας και της νύχτας δε βλάπτει, αντιθέτως σκληραγωγεί τους κάκτους και τους προετοιμάζει καλύτερα για το χειμώνα.

Ασθένειες
Εάν δεν έχει γίνει αντιμετώπιση των διαφόρων ασθενειών κατά τον προηγούμενο μήνα, είναι δυνατόν να γίνει κατά το μήνα αυτό. Όμως, από εδώ και έπειτα γίνεται όλο και πιο δύσκολη η αντιμετώπιση ασθενειών διότι, συνήθως, αυτή συνδέεται με κάποια χρήση νερού και ο καιρός από εδώ και στο εξής θα γίνεται όλο και πιο κρύος και με μεγαλύτερη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Έτσι, εάν κρίνει κανείς ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βλάψει το φυτό ο ψεκασμός ή το ριζοπότισμα λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, υγρασίας κ.λπ. που μπορεί να οδηγήσουν σε σάπισμα του κάκτου, είναι προτιμότερο να απομονώσει το προσβεβλημένο φυτό από τα υπόλοιπα. Εάν πρόκειται για αντιμετώπιση που απαιτεί μία εφαρμογή, μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί κάποιες καλές ημέρες και να την εφαρμόσει.

Κάκτοι που ανθίζουν αυτό το μήνα:
Mammillaria polythele, mammillaria polythele var. nudum, mammillaria schiedeana, mammillaria plumosa, thelocactus setispinus, matucana madisoniorum κ.α.

 


Επιστροφή στη λίστα
Πρόταση προσθήκης συνδέσμου
Χρήσιμες γραμματοσειρές