Μηνιαία φροντίδα για τους κάκτουςΑρχική Μηνιαίας φροντίδας

 

Σεπτέμβριος 
Οι πολύ ζεστές μέρες τελειώνουν και καθώς βαδίζουμε προς το φθινόπωρο, τα άνθη λιγοστεύουν όλο και περισσότερο. Ο μήνας αυτός είναι ο πρώτος επίσημος του φθινοπώρου, αλλά ο καλός καιρός μπορεί να διαρκεί για αρκετές μέρες, ακόμη και για ολόκληρο το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι κάκτοι σταδιακά σταματούν την ανάπτυξή τους, αλλά κάποιοι άλλοι συνεχίζουν ακόμη να αναπτύσσονται.

Νερό
Για όσο συνεχίζονται οι καλές ημέρες το πότισμα μπορεί να γίνεται στους κανονικούς ρυθμούς. Θα πρέπει κανείς, όμως, να προσέξει την κατάσταση που βρίσκονται οι κάκτοι από την άποψη της ανάπτυξης. Την εποχή του φθινοπώρου, έχω παρατηρήσει ότι συνεχίζουν να αναπτύσσονται οι ψηλοί, κυλινδρικοί κάκτοι. Αυτό είναι κάτι που ξεκινάει από τον προηγούμενο μήνα και συνεχίζεται και αυτό το μήνα. Οι κάκτοι αυτοί μπορούν να ποτιστούν κανονικά, δηλαδή όταν στεγνώσει εντελώς το χώμα τους, περίπου μία φορά την εβδομάδα. Φυσικά, θα πρέπει πάλι κανείς να λάβει υπόψη του το μέγεθος της γλάστρας, το μέγεθος του φυτού, τη σύσταση του χώματος αλλά και τις συνθήκες θερμοκρασίας ώστε να προσαρμόσει ανάλογα τη συχνότητα ποτίσματος. Το μήνα αυτό, με τις κάπως χαμηλότερες θερμοκρασίες το χώμα μπορεί να στεγνώνει πιο αργά στις γλάστρες. Αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να το λάβει κανείς υπόψη.
Τέλος, εννοείται ότι για να αποφευχθούν απρόοπτα, οι κάκτοι είναι καλό να προστατεύονται από τυχόν βροχές, αφού αυτές μπορεί να είναι έντονες και σε "λάθος" στιγμή σε σχέση με το πότε πότισε κανείς τα φυτά του.

Ήλιος
Δεν υπάρχει λόγος να μετακινηθούν οι κάκτοι από εκεί που βρισκόταν όλο το καλοκαίρι (εκτός κι αν η θέση εκείνη ήταν προσωρινή και χωρίς ήλιο). Οι κάκτοι αγαπούν τον ήλιο και, καθώς μικραίνουν σιγά σιγά οι ημέρες και ο καιρός γίνεται πιο δροσερός, θα πρέπει να παραμείνουν σε θέση με ήλιο ώστε να αναπτύξουν σταδιακά αντοχή στις δυσκολότερες καιρικές συνθήκες που ακολουθούν.

Θερμοκρασία
Το μήνα αυτό είναι δυνατόν η θερμοκρασία να πέσει σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το καλοκαίρι, ιδίως τη νύχτα. Ωστόσο, την ημέρα, συνήθως τις ηλιόλουστες ημέρες, η θερμοκρασία ανεβαίνει αρκετά. Αυτή είναι συνθήκη που αρέσει ιδιαίτερα στους κάκτους και δε σημαίνει ότι θα πρέπει να προστατευτούν και να μεταφερθούν σε θέση μέσα στο σπίτι. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις των κάκτων που είναι ευαίσθητοι στο κρύο, όπως melocactus και discocactus. Κατά τη νύχτα, που κυρίως τότε η θερμοκρασία μπορεί να πέσει κάτω από τους 15 βαθμούς, οι κάκτοι αυτοί μπορούν να μεταφερθούν σε εσωτερικό χώρο. Την ημέρα, όμως, όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει είναι καλύτερο να τοποθετούνται πάλι σε εξωτερικό χώρο, όπου έχουν περισσότερο φωτισμό και αερίζονται καλύτερα.
Έτσι, εάν κάποιος σκοπεύει να αφήσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα τους κάκτους σε εξωτερικό χώρο αυτός και οι επόμενοι μήνες είναι οι καλύτεροι για να δώσουν στα φυτά τη δυνατότητα προσαρμογής στις πιο κρύες θερμοκρασίες.

Ασθένειες
Ο μήνας αυτός είναι ίσως ο καλύτερος για να φροντίσει κανείς τους κάκτους από την άποψη των ασθενειών. Κι αυτό γιατί, είναι ένας μήνας μεταβατικός με αρκετά ζεστές ημέρες και όχι πολλή υγρασία όπως οι επόμενοι που ακολουθούν. Επειδή, λοιπόν, η αντιμετώπιση ασθενειών γίνεται με ψέκασμα ή ριζοπότισμα, ο μήνας αυτός δίνει την ευκαιρία να γίνουν οι εργασίες αυτές χωρίς ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο σαπίσματος των κάκτων λόγω πολλής υγρασίας που δεν προλαβαίνει να απορροφηθεί και να στεγνώσει.
Επιπλέον, η αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών είναι χρήσιμο να γίνει τώρα, δηλαδή, πριν τοποθετήσει κανείς τους κάκτους σε χώρο κλειστό και, σχετικώς, λιγότερο αεριζόμενο για το χειμώνα. Τα μυζητικά έντομα μπορεί να παραμείνουν ενεργά για αρκετό καιρό και να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται προσβάλλοντας και άλλα φυτά.
Κατά το πρώτο πότισμα αυτού του μήνα, λοιπόν, είναι χρήσιμο να ελέγξει κανείς προσεκτικά κάθε κάκτο (ιδιαίτερα ανάμεσα στις πτυχές του, κοντά σε απομεινάρια λουλουδιών, κοντά στο σημείο που ο η βάση του κάκτου εφάπτει με το χώμα κ.ο.κ). Εάν εντοπιστούν έντομα, οι επιλογές είναι δύο:
Η πρώτη επιλογή αφορά την απομόνωση (τοποθέτηση μακριά από τους υγιείς) των προσβεβλημένων κάκτων και η αντιμετώπισή τους με κάποιο σκεύασμα.
Η δεύτερη επιλογή είναι η αντιμετώπιση όλων των κάκτων. Θεραπευτικά για τους άρρωστους και προληπτικά για τους υπόλοιπους. Η επιλογή αυτή έχει νόημα γιατί μπορεί ή να μας έχει "ξεφύγει" κάτι κατά τον έλεγχο των φυτών για ασθένειες, ή να υπάρχουν αυγά των εντόμων που δεν ήταν άμεσα ορατά. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πάλι να μεταδοθούν ασθένειες και στους άλλους κάκτους.

Κάκτοι που ανθίζουν αυτό το μήνα:
Echinopsis, Gymnocalycium baldianum, ορισμένες Mammillaria, Thelocactus setispinus, Parodia laui, Parodia formosa, Rebutia neocumingii, Echinocereus primolanatus και άλλοι


 


Επιστροφή στη λίστα
Πρόταση προσθήκης συνδέσμου
Χρήσιμες γραμματοσειρές