Μηνιαία φροντίδα για τους κάκτουςΑρχική Μηνιαίας φροντίδας

 

Αύγουστος 
Ο μήνας αυτός είναι συνήθως πολύ ζεστός και συνήθως είναι και ο μήνας των διακοπών για τους περισσότερους. Έτσι, χρειάζεται κανείς να φροντίσει μερικά πράγματα πριν αποχωρήσει για τις διακοπές. Κατά τα άλλα, για το πρώτο μισό του μήνα τουλάχιστον, ισχύουν τα ίδια με τον προηγούμενο μήνα. Δηλαδή, αρκετοί κάκτοι βρίσκονται σε ανάπαυση και θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο πότισμα των κάκτων αυτών.

Νερό
Τις πολύ ζεστές μέρες, λοιπόν, θα πρέπει να αποφευχθεί το πότισμα ιδίως των κάκτων που βρισκόταν σε ανάπτυξη και ανθοφορία νωρίς την άνοιξη. Ένα πότισμα κάθε 2 εβδομάδες συνήθως είναι αρκετό. Ωστόσο, υπάρχουν και κάκτοι που αυτή την εποχή αναπτύσσονται κανονικά και το πότισμα μπορεί να γίνεται κανονικά, μία φορά την εβδομάδα ή όταν στεγνώσει εντελώς το χώμα. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται πολλοί κυλινδρικοί (κεροειδείς) κάκτοι που την εποχή αυτή αναπτύσσονται. Το ίδιο ισχύει και για τους κάκτους του γένους gymnocalycium, coryphantha και echinopsis που αυτό το μήνα αναπτύσσονται και ανθοφορούν αλλά και για τους επιφυτικούς κάκτους.

Διακοπές
Το μήνα αυτό, συνήθως οι περισσότεροι φεύγουν για διακοπές. Εκτός από τα άλλα φυτά που τυχόν έχετε, για τους κάκτους είναι το μόνο που δε χρειάζεται να ανησυχήσει κανείς.
Θα πρέπει, όμως, να φροντίσουμε οι κάκτοι να βρίσκονται σε σημείο που δε θα "πλημμυρίσουν" με νερό σε περίπτωση βροχής ή κάποιας έντονης καταιγίδας που μπορεί να συμβεί το μήνα αυτό. Ακόμη, σε σχέση με τον ήλιο, η θέση που βρίσκονται να μην τα αφήνει εκτεθειμένα στον καυτό ήλιο πάρα πολλές ώρες, ειδικά εάν κάποιοι κάκτοι που έχει κανείς χρειάζονται ορισμένη σκίαση.
Τέλος, μία συμβουλή για τους κάκτους που είναι ψηλοί, οι οποίοι είναι δυνατόν να πέσουν εάν φυσήξει δυνατός αέρας. Εκτός από το ότι αυτό μπορεί να τραυματίσει τον κάκτο, όταν λείπει κανείς μπορεί ο κάκτος να μείνει εκτεθειμένος στη βροχή για μέρες και η ζημιά να είναι μεγαλύτερη. Καλό είναι οι κάκτοι αυτοί, βέβαια, να μπουν σε γλάστρα μεγαλύτερη με μεγάλη βάση ώστε να μη κινδυνεύουν να πέσουν. Όμως, την ώρα που ασχολείται κανείς με τις διακοπές που περίμενε όλο το χρόνο δεν είναι και ό,τι καλύτερο να ασχολείται με μεταφυτεύσεις :-). Έτσι, φροντίζουμε οι κάκτοι αυτοί να βρίσκονται κοντά σε κάτι σταθερό, π.χ. τοίχος όπου με τον αέρα δε θα κινδυνέψουν να πέσουν.

Επιστρέφοντας από τις διακοπές μπορεί να γίνει ένας έλεγχος για την κατάσταση των κάκτων, δηλαδή, ασθένειες, και πότισμα όσων το χρειάζονται.

Κάκτοι που ανθίζουν αυτό το μήνα:
Echinopsis oxygona, Gymnocalycium baldianum, Gymnocalycium damsii, Gymnocalycium michanovichii, Gymnocalycium michanovichii var stenogonum, Gymnocalycium buenekeri, Mammillaria polythele, Mammillaria polythele var nudum, Thelocactus setispinus, Thelocactus bicolor, Echinocereus scopulorum και άλλοι 


Επιστροφή στη λίστα
Πρόταση προσθήκης συνδέσμου
Χρήσιμες γραμματοσειρές