Μηνιαία φροντίδα για τους κάκτουςΑρχική Μηνιαίας φροντίδας

 

Ιούλιος 
Ο ζεστός αυτός μήνας του καλοκαιριού φέρνει στους κάκτους μας σχετικώς λιγότερα λουλούδια από τους προηγούμενους μήνες. Κάποιοι κάκτοι, όμως που ανθίζουν επανειλλημμένα κατά τη διάρκεια όλου του καλοκαιριού, συνεχίζουν και αυτό το μήνα, όπως π.χ. οι echinopsis, thelocactus κ.α. Το σημαντικό ιδιαίτερο στοιχείο του μήνα αυτού, είναι το γεγονός ότι αρκετοί κάκτοι είναι δυνατόν να εισέλθουν σε κατάσταση ανάπαυσης, ειδικά όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές. Αυτό, βέβαια, ισχύει περισσότερο για τους κάκτους που ξεκίνησαν να αναπτύσσονται από την άνοιξη και λιγότερο για όσους έχουν αυτή την εποχή ως κύρια εποχή ανάπτυξης. Έτσι, κυρίως σε αυτούς θα πρέπει να δοθεί κάποια προσοχή, ειδικά στο πότισμα.

Νερό
Στα μέσα κυρίως αυτού του μήνα, μεγάλος αριθμός κάκτων εισέρχεται σε κατάσταση ανάπαυσης, ιδίως όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές. Αυτό σημαίνει ότι, όπως και στη χειμερινή περίοδο, οι κάκτοι δεν αναπτύσσονται, δεν απορροφούν το νερό που τους δίνουμε και κινδυνεύουν να σαπίσουν. Έτσι, χρήσιμο θα ήταν να παρατηρήσει κανείς τους κάκτους του και όταν δε βλέπει εμφανή σημεία ανάπτυξης (νέα αγκάθια στην κορυφή) ή ανθοφορία να περιορίσει το πότισμα. Στους κάκτους αυτούς μπορεί να αραιώσουν τα ποτίσματα, στη δική μου περίπτωση από μία φορά την εβδομάδα γίνεται μία στις 10-15 ημέρες. Δεν ισχύει το ίδιο, βέβαια, για όσους αυτή η περίοδος είναι η κύρια εποχή ανάπτυξής τους (π.χ. echinocactus, coryphantha) ή για όσους ανθίζουν ή ετοιμάζουν μπουμπούκια.

Λίπασμα
Συνδέοντας τα παραπάνω για τη φάση ανάπτυξης των κάκτων, προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στο λίπασμα αυτό το μήνα. Περισσότερο βλαβερό παρά ωφέλιμο μπορεί να αποδειχθεί το λίπασμα όταν οι κάκτοι εισέρχονται ή πρόκειται να εισέλθουν σε περίοδο ανάπαυσης. Και εδώ, βέβαια, δεν ισχύει το ίδιο για όσους αναπτύσσονται αυτή την εποχή και ανθίζουν.

Ήλιος
Τις πολύ ζεστές μέρες (καύσωνας) χρήσιμο είναι να παρέχεται κάποια σκίαση κατά τις μεσημεριανές ώρες. Αυτό, ωστόσο, θα εξαρτηθεί και από τη θέση που βρίσκονται οι κάκτοι σας. Εάν, δηλαδή, βρίσκονται σε σημείο που ο ήλιος τους "χτυπάει" πολλή ώρα, καλό είναι να παρέχεται κάποια σκίαση, ειδικά όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή και παραμένει υψηλή και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ασθένειες
Και αυτή την εποχή είναι δυνατόν να παρουσιαστούν προβλήματα με τα μυζητικά έντομα. Ελέγχουμε την επιφάνεια των κάκτων για τυχόν ασπριδερά έντομα ή τη γενικότερη εμφάνιση του κάκτου (αν φαίνεται "μαζεμένος" ή πολύ "ζαρωμένος") που συχνά αποτελεί ένδειξη για παρουσία μυζητικών εντόμων στις ρίζες.

Κάκτοι που ανθίζουν αυτό το μήνα:
Echinopsis oxygona, Gymnocalycium damsii, Gymnocalycium michanovichii, Gymnocalycium michanovichii var stenogonum, Gymnocalycium buenekeri, Mammillaria albicoma, Mammillaria bocasana, Mammillaria duwei, Mammillaria polythele, Mammillaria fraileana, Thelocactus setispinus, Thelocactus bicolor, Rebutia muscula, Notocactus claviceps, Echinopsis glaucina και άλλοι


 


Επιστροφή στη λίστα
Πρόταση προσθήκης συνδέσμου
Χρήσιμες γραμματοσειρές