Μηνιαία φροντίδα για τους κάκτουςΑρχική Μηνιαίας φροντίδας

 

Ιούνιος 
Τον Ιούνιο οι θερμοκρασίες είναι ακόμη υψηλότερες και οι κάκτοι βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη και ανθοφορία. Την τιμητική τους αυτό το μήνα από άποψης λουλουδιών έχουν οι κάκτοι του γένους echinopsis και echinocereus. Αυτό το μήνα κυρίως, βέβαια, θαυμάζουμε και φωτογραφίζουμε τους κάκτους μας (για να μπορούμε να παρακολουθούμε την ανάπτυξή τους και για να θαυμάζουμε το χειμώνα τα λουλούδια τους). Κάποια λίγα σημεία όμως χρειάζονται και αυτό το μήνα την προσοχή μας.

Νερό
Το πότισμα κατά το μήνα αυτό είναι κανονικό, δηλαδή, μία φορά την εβδομάδα ή κάθε 10 ημέρες. Είναι καλύτερο, ωστόσο, να ελέγχουμε πάντα ότι το χώμα έχει στεγνώσει από το προηγούμενο πότισμα. Οι κάκτοι που βρίσκονται σε ανθοφορία μπορούν να ποτιστούν και πιο συχνά. Τον Ιούνιο ξεκινούν την ανάπτυξή τους οι κάκτοι του γένους matucana, coryphantha και echinocactus. Οπότε, χρειάζεται σταδιακά η αύξηση του ποτίσματος στους κάκτους αυτούς.
Παρόλο που οι κάκτοι βρίσκονται στην ανάπτυξη, προσέχουμε και πάλι να μην βρέχονται συνεχόμενα από τυχόν βροχές.
Στους κάκτους με λίγα αγκάθια και εμφανή το μεγαλύτερο μέρος της επιδερμίδας τους αρέσει τα βράδια το ψέκασμα με νερό. Κυρίως επωφελούνται οι κάκτοι του γένους melocactus, gymnocalycium και echinopsis. Αποφεύγουμε, βέβαια, να χρησιμοποιούμε νερό της βρύσης, το οποίο μπορεί να αφήσει αντιαισθητικά σημάδια αλάτων στην επιδερμίδα των φυτών, αλλά και μακροπρόθεσμα βλάπτει τους κάκτους. Χρησιμοποιούμε κυρίως νερό της βροχής ή απιονισμένο.


Λίπασμα
Και αυτό το μήνα είναι μπορεί να δοθεί λίπασμα στους κάκτους μαζί με το πότισμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στους κάκτους που βρίσκονται σε ανθοφορία, στους κάκτους με εμφανή σημάδια ανάπτυξης και σε όσους έχουν μεταφυτευτεί από πέρυσι ή και παλαιότερα. Επιλέξτε ένα λίπασμα κατάλληλο για κάκτους με χαμηλότερο άζωτο από τα άλλα δύο στοιχεία.

Μεταφυτεύσεις
Αυτή η εποχή δεν είναι η καλύτερη για μεταφυτεύσεις καθώς οι κάκτοι είναι δυνατόν να ανακόψουν την ανάπτυξή τους. Κατά τη μεταφύτευση είναι δυνατόν να καταστραφούν οι νέες ρίζες που δημιουργήθηκαν από την άνοιξη ως τώρα και ο κάκτος να αργήσει να βγάλει νέες. Εάν, βέβαια, συντρέχουν ειδικοί λόγοι (π.χ. αντιμετώπιση ασθένειας) και εκτιμηθεί ότι οι βλάβες από τη μη μεταφύτευση είναι μεγαλύτερες από τη μεταφύτευση μπορεί να επιχειρηθεί. Προσοχή, θα πρέπει να δοθεί στο πότισμα μετά τη μεταφύτευση. Αφήνουμε να περάσουν τουλάχιστον 4-5 ημέρες ή και περισσότερες προτού ποτίσουμε για πρώτη φορά.

Ήλιος
Για τον ήλιο μάλλον δε χρειάζεται να πούμε πολλά. Το μήνα αυτό είναι άφθονος, καίει και οι περισσότεροι κάκτοι τον απολαμβάνουν. Ωστόσο, προσοχή στα ευαίσθητα είδη που θα δείτε να αλλοιώνεται το χρώμα της επιδερμίδας τους. Αν παρατηρηθεί κάτι τέτοιο, τοποθετήστε τον κάκτο σε πιο σκιερό μέρος μέχρι να επανέλθει και στη συνέχεια διαλέξτε μία θέση με λιγότερο ήλιο. Όσοι έχετε αρκετό καιρό κάποιους κάκτους θα παρατηρήσετε ότι ορισμένοι δεν ανοίγουν εντελώς τα άνθη τους παρά μόνο όταν βρίσκονται εκτεθειμένοι στον ήλιο. Κάποιοι άλλοι πάλι (π.χ. echinopsis, lobivia) ανοίγουν τα άνθη τους τη νύχτα ή πολύ νωρίς το πρωί και μαραίνονται μόλις τα χτυπήσει ο ήλιος. Αυτά τα στοιχεία μπορείτε να τα αξιοποιήσετε ώστε να τοποθετήσετε το φυτό σε ένα ιδανικό σημείο (με λιγότερο ή περισσότερο ήλιο, πρωινό ή απογευματινό ήλιο κ.λπ.).
Τέλος, οι κάκτοι που βρίσκονται σε θέση με πολύωρη ηλιοφάνεια σημαντικό είναι να αερίζονται σωστά, δηλαδή να βρίσκονται σε σημείο όπου ο αέρας περνάει και όχι σε "κλειστό" μέρος.

Ασθένειες
Αυτό το μήνα είναι δυνατόν να εμφανιστούν μυζητικά έντομα στους κάκτους (mealy bugs). Κυρίως χρειάζεται να εξεταστούν οι κάκτοι στα σημεία που εφάπτουν με το χώμα, σε πτυχές που δε βρίσκονται άμεσα εκτεθειμένες στον ήλιο αλλά και σε μπουμπούκια. Ειδικά, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στα άνθη που μαράθηκαν αλλά δεν είναι ακόμη ξερά. Στη βάση τους συχνά τα έντομα αυτά βρίσκουν καταφύγιο, λόγω αυξημένων χυμών, περνούν απαρατήρητα και πολλαπλασιάζονται...

Κάκτοι που ανθίζουν αυτό το μήνα:
Echinopsis cinnabarina, Echinopsis haematantha, Echinopsis oxygona, Gymnocalycium damsii, Gymnocalycium michanovichii, Gymnocalycium michanovichii var stenogonum, Mammillaria backebergiana, Mammillaria albicoma, Mammillaria bocasana, Mammillaria duwei, Mammillaria magnimamma, Mammillaria polythele, Thelocactus setispinus, Thelocactus bicolor, Rebutia neocumingii, Rebutia muscula, Rebutia deminuta, Echinocereus sciurus, Echinocereus reichenbachii ssp. fitchii, Echinocereus reichenbachii, Echinocereus pulchellus, Echinocereus palmeri, Echinocereus subinermis ssp ochoterenae, Parodia rutilans, Parodia microsperma, Parodia formosa και άλλοι


 


Επιστροφή στη λίστα
Πρόταση προσθήκης συνδέσμου
Χρήσιμες γραμματοσειρές