Μηνιαία φροντίδα για τους κάκτουςΑρχική Μηνιαίας φροντίδας

 

Μάϊος 
Ο Μάιος είναι ο μήνας με τα περισσότερα λουλούδια και τη μεγαλύτερη ορατή πρόοδο στην ανάπτυξη των κάκτων. Έτσι, ο περισσότερος χρόνος αφιερώνεται στην παρακολούθησή τους και στο θαύμασμα των λουλουδιών :). Ωστόσο, κάποιες εργασίες μπορούν να γίνουν και αυτό το μήνα.

Νερό
Σχεδόν όλοι οι κάκτοι ποτίζονται κανονικά αυτό το μήνα. Εκτός από την περίπτωση που για παρατεταμένο χρονικό διάστημα ο καιρός είναι βροχερός και κρύος, οι κάκτοι ποτίζονται κάθε 7 ή 10 ημέρες. Το διάστημα αυτό ανάμεσα στα ποτίσματα είναι ενδεικτικό κι ένας ακόμη χρήσιμος κανόνας είναι να ποτίζονται όταν το χώμα έχει στεγνώσει από το προηγούμενο πότισμα.
Προσοχή θα πρέπει να δοθεί και αυτό το μήνα ώστε οι κάκτοι να είναι προστατευμένοι από τις έντονες βροχοπτώσεις που είναι συχνές αυτή την εποχή.

Λίπασμα
Αυτό το μήνα είναι χρήσιμο να δοθεί λίπασμα στους κάκτους μαζί με το πότισμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στους κάκτους που βρίσκονται σε ανθοφορία και σε όσους έχουν μεταφυτευτεί από πέρυσι ή και παλαιότερα. Επιλέξτε ένα λίπασμα κατάλληλο για κάκτους με χαμηλότερο άζωτο από τα άλλα δύο στοιχεία.

Μεταφυτεύσεις
Και αυτό το μήνα μπορούν να γίνουν μεταφυτεύσεις. Ωστόσο, όταν κάποιοι κάκτοι έχουν λουλούδια ανοιχτά, καλύτερο είναι να περιμένουμε μέχρι να τελειώσει η ανθοφορία. Εξαιρούνται έκτακτες περιπτώσεις, όπως κάκτοι με ασθένειες ή πολύ μεγάλοι κάκτοι σε πολύ μικρές γλάστρες που καθιστά δύσκολο το πότισμα και τον έλεγχο της υγρασίας του χώματος.
Αυτή η εποχή είναι η καλύτερη για τον πολλαπλασιασμό των κάκτων. Οι κάκτοι που έχουν παραγάγει νέα κεφάλια με παραφυάδες, μπορούν να αφαιρεθούν προσεκτικά από το μητρικό φυτό και να τοποθετηθούν σε νέα γλάστρα. Και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή είτε μεταφυτεύουμε είτε τοποθετούμε μικρά κεφάλια παραφυάδων σε νέα γλάστρα, αφήνουμε να περάσουν 5-6 ημέρες πριν τους ποτίσουμε ώστε να μη σαπίσουν.

Ασθένειες
Οι κάκτοι, είναι δυνατόν να παρουσιάσουν διάφορες προσβολές και αυτή την περίοδο. Έτσι, είναι απαραίτητος ο έλεγχός τους για την παρουσία τυχόν εντόμων ώστε να αντιμετωπιστούν και να περιοριστεί η εξάπλωσή τους σε όλα τα φυτά.

Ήλιος
Οι περισσότεροι κάκτοι, ιδιαίτερα όσοι ανθίζουν χρειάζονται τώρα οπωσδήποτε μία ηλιόλουστη θέση, τουλάχιστον για κάποιες ώρες την ημέρα. Προσοχή στα εγκαύματα σε κάκτους που δεν έχουν συνηθίσει τον άμεσο ήλιο.

Κάκτοι που ανθίζουν αυτό το μήνα:
mammillaria spinosissima, mammillaria backebergiana, mammillaria uncinata, mammillaria spinosissima, mammillaria magnimamma, mammillaria prolifera, mammillaria matudae, mammillaria melanocentra, mammillaria karwinksiana, mammillaria duwei, mammillaria bocasana, mammillaria zeilmanniana και άλλες mammillaria, notocactus (parodia) schlosseri, notocactus uebelmannianus, notocactus fuscus, parodia rutilans και άλλοι notocactus-parodia, gymnocalycium, echinofossulocactus, echinocereus, rebutia, hatiora κ.α.

          
                 
 


Επιστροφή στη λίστα
Πρόταση προσθήκης συνδέσμου
Χρήσιμες γραμματοσειρές