Μηνιαία φροντίδα για τους κάκτουςΑρχική Μηνιαίας φροντίδας

 

Απρίλιος 
Η άνοιξη έχει έρθει για τα καλά και όλο και περισσότεροι κάκτοι ανθίζουν. Ανάλογα με τις τοπικές κλιματικές συνθήκες, ανθίζουν περισσότεροι ή λιγότεροι κάκτοι. Εκτός από τους κάκτους του γένους mammillaria, το μήνα αυτό ξεκινούν να βγάζουν μπουμπούκια και να ανθίζουν οι κάκτοι του γένους gymnocalycium, echinocereus και notocactus κ.α.

Νερό

Ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι μήνες που συνοδεύονται από συχνές βροχοπτώσεις γενικότερα στην Ελλάδα, κι αυτό είναι ίσως το κεντρικό σημείο που θα πρέπει να προσέξει κανείς κατά τους μήνες αυτούς: οι ποσότητες νερού στις γλάστρες των κάκτων. Από τη μία πλευρά, λοιπόν, θα πρέπει να φροντίσει κανείς οι κάκτοι που βρίσκονται εκτός σπιτιού (και καλά θα ήταν να βρίσκονται εκτός σπιτιού), να είναι προστατευμένοι από τη βροχή. Έτσι, θα πρέπει να βρίσκονται σε θέση με κάποιο σκέπαστρο όπου δε θα είναι εκτεθειμένοι στις βροχοπτώσεις ή να υπάρχει κάποιο μέσο προφύλαξης (π.χ. νάυλον, μουσαμάς) που να χρησιμοποιηθεί όταν βλέπουμε στον ουρανό να ετοιμάζονται σύννεφα βροχής...
Η άλλη πλευρά αφορά τη δική μας συμμετοχή στο νερό που θα δεχτούν οι κάκτοι. Το μήνα αυτό που
ανθίζουν, ετοιμάζουν μπουμπούκια και ξεκινούν την ανάπτυξή τους οι περισσότεροι κάκτοι, δε θα πρέπει να γίνεται υπερβολικό πότισμα. Το ξαφνικό "πλημμύρισμα" της γλάστρας με νερό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι κάκτοι να "τραβήξουν" υπερβολικές ποσότητες και είτε να δημιουργηθούν σκασίματα στην επιδερμίδα τους ή (ακόμη χειρότερα) να σαπίσουν.

Ένας χρήσιμος κανόνας που μπορεί να ακολουθήσει κανείς είναι να ξεκινήσει αρχικά με μικρές ποσότητες νερού στους κάκτους που δείχνουν εμφανή σημάδια ανάπτυξης (π.χ. νέα αγκάθια στην κορυφή),
προετοιμασία μπουμπουκιών και ανθοφορία. Αντισταθείτε στον πειρασμό να ποτίσετε όλους τους κάκτους, ειδικά εκείνους που δείχνουν ότι δεν αναπτύσσονται ακόμη. Συνήθως ξεκινώ να ποτίζω τους κάκτους όταν έχουν διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό το μπουμπούκι και ορισμένους, κυρίως mammillaria αρκετές μέρες αφού ανοίξουν τα πρώτα λουλούδια.

Οι κάκτοι του γένους notocactus βρίσκονται σε περίοδο που απαιτούν σχετικώς αρκετές ποσότητες νερού, ειδικά όταν είναι εμφανή μπουμπούκια και νέα αγκάθια στην κορυφή. Το ίδιο ισχύει και για τις mammillaria που έχουν ξεκινήσει την ανθοφορία. Θυμηθείτε: λιγότερο νερό δε βλάπτει, περισσότερο μπορεί να καταστρέψει. Έτσι, σε κάκτους που ανθίζουν, βρίσκονται σε χώμα στραγγιστερό, σε θέση που έχουν αρκετές ώρες ηλιοφάνειας και με καλές γενικά καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες υψηλές, το πότισμα μπορεί να γίνεται μία φορά στις 7 ή 10 μέρες. Προσαρμόστε το παραπάνω σε διαφορετικές συνθήκες, δηλαδή, λιγότερο στραγγιστερό χώμα, λιγότερη ηλιοφάνια κ.λπ.

Λίπασμα

Το μήνα αυτό μπορεί να ξεκινήσει η χρήση λιπάσματος. Όπως και στην περίπτωση του ποτίσματος (άλλωστε το λίπασμα προστίθεται συνήθως με το πότισμα), αυτό είναι σκόπιμο να γίνει στους κάκτους που βρίσκονται σε ανθοφορία και όχι σε όσους ακόμη δεν αναπτύσσονται. Το λίπασμα, είναι καλό να είναι ειδικό για κάκτους, αλλά ελλείψει τέτοιου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κάποιο άλλο, σε μικρότερη (π.χ. μισή) αναλογία από την προτεινόμενη στη συσκευασία. Όπως και στην περίπτωση του ποτίσματος, η υπερβολική χρήση λιπάσματος στους κάκτους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Οι κάκτοι μπορεί μεν να δείξουν
γρηγορότερη ανάπτυξη, ωστόσο αυτό τους κάνει πιο ευαίσθητους και λιγότερο ανθεκτικούς σε ασθένειες.
Δε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ακόμη λίπασμα στους κάκτους που μόλις έχουν μεταφυτευτεί με νέο χώμα, γιατί στα φυτοχώματα υπάρχει σχεδόν πάντα ήδη κάποια ποσότητα λιπάσματος. Προσωπικά, στους νεο-μεταφυτευμένους κάκτους (με αγορασμένο κακτόχωμα) δεν βάζω καθόλου λίπασμα τον πρώτο χρόνο.


Μεταφυτεύσεις

Το μήνα αυτό μπορούν να γίνουν μεταφυτεύσεις παλαιών κάκτων που μεγάλωσαν σε νέες μεγαλύτερες
γλάστρες ή των νέων κάκτων που αγοράστηκαν και, συνήθως, πωλούνται σε πολύ μικρά γλαστράκια. Όσοι βρίσκονται σε ανθοφορία μπορούν να παραμείνουν και να μεταφυτευτούν μετά την ανθοφορία τους, εκτός κι αν το επιβάλλουν ειδικές περιστάσεις (μη αρκετό χώμα στη γλάστρα με εμφανείς ρίζες ή ο κάκτος έχει ξεπεράσει το μέγεθος της γλάστρας και καθιστά δύσκολο το πότισμα και τον έλεγχο της υγρασίας του
χώματος). Κατά τη μεταφύτευση καλό είναι να γίνεται έλεγχος του χώματος για έντομα και να
αντιμετωπιστούν ανάλογα. Μετά τη μεταφύτευση, οι κάκτοι δεν ποτίζονται για αρκετές ημέρες, γιατί κινδυνεύουν να σαπίσουν λόγω τραυματισμών στις ρίζες τους κατά τη μεταφύτευση.

Ηλιος

Φυσικά ο ήλιος είναι απαραίτητος, αλλά θα πρέπει να δοθεί και πάλι προσοχή στις περιπτώσεις που
μεταφέρονται κάκτοι από σκιερό μέρος σε μέρος που απευθείας έκθεση στον ήλιο. Εάν αυτό δεν έχει γίνει από τον προηγούμενο μήνα, απαραιτήτως αυτό το μήνα οι κάκτοι θα πρέπει να βρίσκονται σε θέση όπου θα έχουν αρκετή ηλιοφάνεια. Τοποθετήστε τους κάκτους με πυκνό αγκάθι σε θέση με περισσότερο ήλιο και σε ημισκιερή θέση τους κάκτους με λιγότερα αγκάθια και εμφανή επιδερμίδα.


Κάκτοι που ανθίζουν αυτό το μήνα:
mammillaria carmenae, mammillaria rekoi leptacantha, mammillaria candida, mammillaria backebergiana, mammillaria uncinata, mammillaria zeilmanianna, mammillaria bombycina, mammillaria bocasana, mammillaria spinosissima (cv un pico), mammillaria microhelia και άλλες mammillaria, gymnocalycium, echinofossulocactus, echinocereus κ.α.

 


Επιστροφή στη λίστα
Πρόταση προσθήκης συνδέσμου
Χρήσιμες γραμματοσειρές