Μηνιαία φροντίδα για τους κάκτουςΑρχική Μηνιαίας φροντίδας

 

Μάρτιος 
Ό,τι και να συμβεί... μυρίζει άνοιξη σιγά σιγά... Μια ματιά σε κάθε συλλογή θα το αποδείξει: οι κάκτοι που ανθίζουν και άλλοι που ετοιμάζουν μπουμπούκια είναι περισσότεροι, ωστόσο περιορίζονται κυρίως στο γένος mammillaria ακόμη. Ίσως έχει ανθίσει ή ετοιμάζεται να ανθίσει κάποιος stenocactus (echinofossulocactus). Οι ημέρες μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο και κάποιες μέρες είναι τόσο ζεστές που μάς έρχεται να πιάσουμε το ποτιστήρι, το λίπασμα, τις γλάστρες και τα χώματα, να πάρουμε άδεια από τις δουλειές μας και να χαζεύουμε και να φωτογραφίζουμε τους κάκτους μας! Όμως, καθώς πρόκειται για μεταβατική περίοδο - από το χειμώνα στην άνοιξη - είναι συχνές και οι βροχές. Γι' αυτό η προστασία από τη βροχή είναι ακόμη απαραίτητη. Όπως είναι απαραίτητος και ο καλός αερισμός "κλειστών χώρων" όπου βρίσκονται οι κάκτοι. Σε ένα σκεπασμένο με μουσαμά χώρο, οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν και να ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς! Έτσι, χρειάζεται οπωσδήποτε συχνός αερισμός του χώρου, ειδικά τις ηλιόλουστες και ζεστές ημέρες.

Μη μαζέψετε ακόμη στην αποθήκη οριστικά τα υλικά έκτακτης ανάγκης (μουσαμά, παλιά χαλάκια, χαρτόνια κ.λπ) που μπορεί να χρειαστούν για σκέπασμα. Ο μήνας αυτός και ο επόμενος συχνά επιφυλάττουν εκπλήξεις που φτάνουν μέχρι και το χιόνι.

Πότισμα - Νερό
Αναλόγως του καιρού και το είδος των κάκτων μπορεί να ξεκινήσει σιγά σιγά το πότισμα. Προσοχή, όμως στα παρακάτω:
1. Στις αρχές του μήνα ποτίζουμε μόνο τους κάκτους που βρίσκονται σε ανθοφορία. Καλύτερο είναι να ποτιστούν οι κάκτοι που έχουν ήδη άνθη κι όχι ακόμη όσοι αναπτύσσουν τα μπουμπούκια τους. Εξαίρεση οι stenocactus (echinofossulocactus) και notocactus που χρειάζονται κάποια υγρασία. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να ξεκινήσει η ανάπτυξη του σώματος του φυτού και να ανασταλλεί η ανάπτυξη των λουλουδιών.
2. Οι ποσότητες νερού είναι αρχικά μικρές. Οι ρίζες πρέπει να προσαρμοστούν σιγά σιγά στην περισσότερη υγρασία.
3. Το πότισμα να γίνεται πρωινές ώρες, ώστε να προλάβει να απορροφηθεί ή/και να στεγνώσει τυχόν πλεονάζουσα υγρασία (και, φυσικά, χωρίς πιατάκι κάτω από τις γλάστρες).
4. Στα μέσα του μήνα ή προς το τέλος του, και ανάλογα τον καιρό πάντα, μπορούν να ποτιστούν οι κάκτοι: mammillaria, echinofossulocactus, κάποια gymnocalycium με σημεία ανάπτυξης, eriosyce, parodia και rebutia. Επίσης, στο τέλος του μήνα ποτίζoυμε για πρώτη φορά προσεκτικά τους κυλινδρικούς κάκτους όπως, pachycereus, stenocereus, carnegiea, cephalocereus και cleistocactus. Τέλος, μπορεί να γίνει ένας ελαφρύς ψεκασμός με νερό των copiapoa ή να δοθεί μία μικρή ποσότητα μόνο νερού (όχι κανονικό πότισμα).
5. Οι echinopsis και οι echinocereus ετοιμάζουν μπουμπούκια αυτό το μήνα. Ορισμένοι καλλιεργητές προτείνουν ότι οι κάκτοι αυτοί δε θα πρέπει να ποτιστούν ακόμη διότι τότε μπορεί να "ρίξουν" τα μπουμπούκια τους. Προτείνουν να περιμένουμε μέχρι να σχηματιστεί αρκετά το μπουμπούκι.
6. Απαραίτητο είναι πάλι να παρακολουθεί κανείς την πρόγνωση του καιρού και η οποιαδήποτε χρήση νερού να γίνει τις ημέρες που η πρόγνωση για τις επόμενες 4-5 ημέρες είναι καλός καιρός, χωρίς βροχές, υγρασία και χαμηλές θερμοκρασίες.
7. Γενικότερα, το πότισμα κατά το μήνα αυτό είναι ακόμη σχετικά αραιό, δηλαδή περίπου μία φορά κάθε 10 ημέρες.

Επισκεφτείτε συνδέσμους για να δείτε την Πρόγνωση καιρού

Από τους παραπάνω κάκτους με λιγότερο πυκνό αγκάθι μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν το πότισμα ένα ελαφρύ ψέκασμα με νερό, το οποίο θα καθαρίσει την επιδερμίδα των κάκτων αλλά θα τους "ξυπνήσει" σιγά σιγά από το λήθαργο. Βέβαια, αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από την άποψη του καιρού και δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση τις ημέρες με αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα ή όταν υπάρχει πρόγνωση για χαμηλές θερμοκρασίες ή/και βροχερό καιρό. Ακόμη, αυτό θα πρέπει να γίνει πρωινές ώρες ώστε να στεγνώσει εντελώς ο κάκτος μέχρι το βράδυ. Το νερό που θα χρησιμοποιηθεί είναι καλό να είναι βροχόνερο, διαφορετικά θα αφήσει σημάδια από άλατα επάνω στο φυτό. Αν δε θέλετε να διακινδυνέψετε το σάπισμα των κάκτων, μπορείτε το ξεσκόνισμα να το κάνετε με ένα πινέλο. Ακόμη, στους κάκτους με πυκνό αγκάθι, θα ανακαλύψετε ότι με ένα δυνατό φύσημα επάνω τους θα φύγει αρκετή ποσότητα σκόνης. Αυτό συμβαίνει ειδικά όταν οι κάκτοι βρισκόταν σε κλειστό χώρο χωρίς αερισμό. Αν αυτό γίνεται τακτικά, διατηρεί γενικότερα την αισθητική του φυτού, καθώς δε συσσωρεύονται σκουπιδάκια και σκόνη ανάμεσα στις πτυχές του σώματος του κάκτου.

Ήλιος
Οι κάκτοι που βρισκόταν ως τώρα σε χώρο με λιγότερο φως και ήλιο, θα πρέπει σιγά σιγά να μεταφερθούν σε πιο φωτεινό σημείο. Ωστόσο, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην απευθείας έκθεση στον ήλιο, που μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στην επιδερμίδα των κάκτων. Ένας τρόπος είναι να βάζετε τους κάκτους σε σημείο με περισσότερο ήλιο για λίγες ώρες αρχικά, και σταδιακά να αυξάνετε αυτό το χρόνο έκθεσης. Ένας άλλος τρόπος (πιο εύκολος, γιατί δεν απαιτεί διαρκείς μετακινήσεις των φυτών) είναι να χρησιμοποιήσετε ένα σκίαστρο (δίχτυ). Αυτό αφορά κυρίως τους κάκτους με λιγότερο πυκνό αγκάθι. Οι κάκτοι με πυκνό αγκάθι που προτιμούν τον ήλιο καθώς και οι κάκτοι που ήταν σε ηλιόλουστο σημείο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σταδιακά θα προσαρμοστούν μόνοι τους.

Προς το τέλος του μήνα, όλοι οι κάκτοι θα έπρεπε να βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο (π.χ. μπαλκόνι), ειδικά όταν οι νυκτερινές θερμοκρασίες δεν "πέφτουν" κάτω από τους 10 περίπου βαθμούς. Η διαφορά θερμοκρασίας νύκτας - ημέρας σκληραγωγεί τους κάκτους και βοηθάει στη σωστή ανάπτυξή τους. Εξαίρεση, οι ευαίσθητοι στο κρύο κάκτοι (π.χ. melocactus, discocactus) που μπορούν να βγαίνουν λίγη ώρα έξω τις ώρες με υψηλότερες θερμοκρασίες στο περισσότερο φως, εάν μέσα όπου βρίσκονται δεν έχουν αρκετό.


Μεταφύτευση
Αυτό το μήνα μπορούν να γίνουν μεταφυτεύσεις, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Ωστόσο, δε θα πρέπει ακόμη να μεταφυτευτούν οι κάκτοι που βρίσκονται ήδη σε ανθοφορία ή εκείνοι που πρόκειται να ανθίσουν σύντομα. Οι κάκτοι που αναπτύσσονται αργότερα και μπορούν να μεταφυτευτούν είναι π.χ. οι echinocereus, ferocactus, echinopsis, matucana, echinocactus και οι κεροειδείς κάκτοι (κυλινδρικοί ψηλοί). Προσοχή θα πρέπει να δοθεί ώστε το χώμα στο οποίο θα μεταφυτευτούν οι κάκτοι να είναι εντελώς στεγνό. Επειδή, το χώμα που συνήθως πωλείται στα καταστήματα είναι πάντα ελαφρώς υγρό, εάν δεν είναι δυνατόν να το "στεγνώσετε" είναι προτιμότερο να αφήσετε τη μεταφύτευση για τον επόμενο μήνα. Μετά τη μεταφύτευση θα πρέπει να περάσει μία εβδομάδα τουλάχιστον και μετά να ποτιστεί ο κάκτος. Επίσης, καλό είναι να γίνεται έλεγχος των ριζών, και αν εντοπιστούν άσπρα, σαν βαμβάκι σωματίδια (root mealy bugs), ο κάκτος να μπει σε καραντίνα (μακρυά από τους υπόλοιπους) και να αντιμετωπιστεί.

Ασθένειες
Αυτό το μήνα που, λόγω καιρού, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει καλύτερα τους κάκτους, είναι δυνατόν να ανακαλύψει προσβολές από μυζητικά έντομα. Εάν είναι να χρησιμοποιηθεί φάρμακο, αυτό είναι καλύτερα να γίνει μετά το 1ο-2ο πότισμα και προληπτικά να αντιμετωπιστούν είτε όλοι οι κάκτοι, είτε μόνο όσοι βρίσκονται κοντά σε εκείνους που έχουν προσβληθεί. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει αυτό το μήνα όσους έχουν ξεκινήσει να ποτίζονται και τον επόμενο μήνα να αντιμετωπιστούν όλοι προληπτικά (αφού τότε όλοι οι κάκτοι σχεδόν ποτίζονται). Εξαιρούνται οι έκτακτες περιπτώσεις, όπου η προσβολή είναι μεγάλη, οπότε καλό είναι να αντιμετωπιστούν σύντομα (λαμβάνοντας πάλι υπόψη τις συνθήκες του καιρού) για να μην ανασταλλεί η ανοιξιάτικη ανάπτυξη του φυτού.
Ακολουθείτε οπωσδήποτε τις υποδείξεις του φαρμάκου και του γεωπόνου!

Ανθίζουν
Κάκτοι που ανθίζουν αυτό το μήνα:
mammillaria gracilis, mammillaria carmenae, mammillaria haageana conspicua, mammillaria rekoi leptacantha, mammillaria bombycina, mammillaria microhelia, mammillaria densispina, mammillaria hahnianna, mammillaria candida, echinofossulocactus.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε άλλα παχύφυτα που ανθίζουν αυτή την εποχή

 


Επιστροφή στη λίστα
Πρόταση προσθήκης συνδέσμου
Χρήσιμες γραμματοσειρές