Μηνιαία φροντίδα για τους κάκτουςΑρχική Μηνιαίας φροντίδας

 

Φεβρουάριος 
Το Φλεβάρη κι αν φλεβίσει... Κάποιες ημέρες ίσως δώσουν την αίσθηση ότι ο χειμώνας τελείωσε.

Ωστόσο, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος χαμηλών θερμοκρασιών και παγωνιάς. Έτσι, οι κάκτοι πρέπει να παραμείνουν στην προστατευμένη από βροχή και χιόνι χειμερινή τους θέση. Μη σας ξεγελάσουν ορισμένοι κάκτοι στους οποίους φαίνεται να ξεμυτίζουν κάποια μπουμπούκια. Αυτοί μπορούν να μείνουν και απότιστοι ώσπου να σχηματιστούν καλύτερα τα μπουμπούκια τους. Φυσικά, χρειάζονται αρκετό ήλιο και μπορούν να ποτιστούν πολύ προσεκτικά και με ελάχιστο νερό κατά τις ηλιόλουστες και σχετικά ζεστές ημέρες.

Φως
Όλοι οι κάκτοι εξακολουθούν να χρειάζονται αρκετό φως και καθώς οι ημέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν, αυτό είναι ό,τι καλύτερο. Αν δεν έχετε τους κάκτους σε χώρο εκτός σπιτιού (προστατευμένο κ.λπ.) αλλά μέσα στο σπίτι, μπορείτε να τους βγάζετε έξω κατά τις ώρες της ημέρας που οι θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές και να τους φέρνετε πάλι σε προστατευμένο χώρο το βράδυ.

Αερισμός
Κάτι ακόμη που μπορείτε να κάνετε είναι να αερίζετε καλά το χώρο στον οποίο βρίσκονται οι κάκτοι ώστε να ανανεώνεται ο αέρας. Ειδικά, κατά τις ζεστές μέρες σε ένα χώρο σκεπασμένο με νάυλον ή θερμοκήπιο μπορούν να αναπτυχθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αφήστε το χώρο ανοιχτό για να αερίζεται αλλά φροντίστε να είναι κλειστός όταν ενημερωθείτε για άσχημες καιρικές συνθήκες.

Επισκεφτείτε κάποια ιστοσελίδα (μπορείτε να βρείτε αρκετές στην κατηγορία "Σύνδεσμοι" - Πρόγνωση
καιρού
) για να ενημερωθείτε για την πρόγνωση του καιρού και λάβετε τα απαραίτητα μέτρα όταν η πρόκειται να έρθει κακοκαιρία. Εγώ χρησιμοποιώ κομμάτια από χαρτόνι (από χαρτοκούτια) τα οποία βάζω γύρω γύρω από τη μέσα μεριά και αν πρόκειται η θερμοκρασία να
πέσει κάτω από το 0 σκεπάζω όλη την κατασκευή με μια παλιά κουβέρτα ή ένα παλιό χαλί.

Νερό
Μην μπείτε στον πειρασμό να ποτίσετε τους κάκτους, έστω κι αν κάποιες μέρες δείχνουν ανοιξιάτικες. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό στην περίπτωση μιας ξαφνικής μεταβολής του καιρού (που είναι συχνές αυτή την εποχή) με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Εάν κανείς νομίζει ότι πρέπει να ποτίσει (π.χ. κάκτοι που ανθίζουν αυτή την εποχή), καλό είναι προηγουμένως να εξετάσει την πρόγνωση του καιρού και το πότισμα να γίνει όταν δεν υπάρχουν ενδείξεις για χαμηλές θερμοκρασίες τις επόμενες μέρες. Εξαίρεση και πάλι οι κάκτοι του γένους notocactus και parodia που μπορούν να ποτιστούν πολύ προσεκτικά 1-2 φορές το μήνα, επίσης, όταν οι θερμοκρασίες είναι σχετικά υψηλές (πάνω από 15 βαθμούς).

Μεταφύτευση
Αυτό το μήνα που οι κάκτοι "κοιμούνται" μπορούν να γίνουν μεταφυτεύσεις. Βέβαια, καλό είναι να μη μεταφυτευτούν κάκτοι με μπουμπούκια ή άνθη αυτή την εποχή, αλλά κάκτοι που ανθίζουν αργότερα. Αυτή η περίοδος είναι καλή διότι οι κάκτοι θα μπορέσουν να ξεκινήσουν την νέα τους ανάπτυξη της άνοιξης μέσα στη νέα τους γλάστρα. Για μεταφυτεύσεις αυτής της εποχής προτιμώ, επίσης, τις ημέρες με καλό καιρό, γιατί έτσι έχει την ευκαιρία να στεγνώσει το χώμα, το οποίο σχεδόν πάντα είναι ελαφρώς υγρό (εκτός κι αν κανείς χρησιμοποιεί απόλυτα στεγνό χώμα). Φυσικά, μετά τη μεταφύτευση δε μας περνάει καν απ' το μυαλό να ποτίσουμε!

Ορισμένοι κάκτοι που μπορεί να ανθίζουν αυτή την εποχή: mammillaria gracilis, mammillaria
hahnianna, mammillaria conspicua, mammillaria carmenae, κάκτοι του γένους echinofossulocactus (stenocactus), mammillaria rekoi

 
 


Επιστροφή στη λίστα
Πρόταση προσθήκης συνδέσμου
Χρήσιμες γραμματοσειρές