Μηνιαία φροντίδα για τους κάκτουςΑρχική Μηνιαίας φροντίδας

 

Ιανουάριος 
Οι κάκτοι βρίσκονται ακόμη στη χειμερινή τους ανάπαυση. Εκτός από ορισμένους που ανθίζουν αυτή την εποχή, οι υπόλοιποι πρέπει να παραμείνουν στεγνοί. Κάποιοι κάκτοι που ανθίζουν ή ετοιμάζονται να ανθίσουν είναι καλά να βρίσκονται σε θέση με αρκετό φως και να ποτίζονται κάθε 2-3 εβδομάδες με λίγο νερό και προσεκτικά. Το πότισμά τους είναι προτιμότερο να γίνεται τις πρωϊνές ώρες κατά τις ημέρες που ο καιρός είναι σχετικά καλός κι όχι τις ημέρες που ο καιρός είναι βροχερός με αυξημένη υγρασία και κρύο. Επίσης, προσοχή θα πρέπει να δοθεί ώστε κατά το πότισμα να μη βραχεί το σώμα του φυτού γιατί έτσι διατρέχει τον κίνδυνο να σαπίσει. Οι κάκτοι αυτοί που ανθίζουν μπορούν να παραμείνουν και μέσα στο σπίτι, αλλά σε θέση με πολύ φυσικό φως.
Οι υπόλοιποι κάκτοι παραμένουν οπωσδήποτε έξω ώστε να επωφεληθούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες για τη θερινή τους ανθοφορία, εκτός από τα είδη που δεν αντέχουν χαμηλές θερμοκρασίες. Κατά τις ημέρες με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες (15+) - κατά τις "αλκυονίδες ημέρες" - και με ηλιοφάνεια, μπορούν να δοθούν ορισμένες σταγόνες νερού στους notocactus, parodia και gymnocalycium, φροντίζοντας να μη βραχεί το σώμα των κάκτων.
Οι κάκτοι πρέπει να είναι προστατευμένοι από τυχόν βροχές ή/και χιόνι. Εάν είναι σε θερμοκήπιο ή "σκεπασμένοι" με νάυλον, μουσαμά κ.λπ., πρέπει κατά τις ημέρες με καλό καιρό να αερίζεται ο χώρος, αποφεύγοντας κρύα ρεύματα αέρα να "χτυπούν" απευθείας επάνω στα φυτά.
Επίσης, την περίοδο αυτή χρήσιμο είναι να εξεταστούν οι κάκτοι για τυχόν προσβολές από μυζητικά έντομα. Τα φυτά αυτά καλά είναι να απομονωθούν από τα υπόλοιπα ώστε να περιοριστεί όσο γίνεται η εξάπλωση των εντόμων.

Ορισμένοι κάκτοι που μπορεί να ανθίζουν αυτή την εποχή: mammillaria gracilis, mammillaria hahnianna, mammillaria plumosa, eriosyce subgibbosa (neoporteria rapifera) που βλέπετε παρακάτω.Αυτή την εποχή ανθίζουν και ορισμένα παχύφυτα. Και αυτά χρειάζονται ορισμένες
ποσότητες νερού αλλά με προσοχή για να μη σαπίσουν. Μπορείτε προληπτικά να
προσθέσετε κάποιες φορές που θα ποτίσετε λίγο αντιμυκητιακό.

 


Επιστροφή στη λίστα
Πρόταση προσθήκης συνδέσμου
Χρήσιμες γραμματοσειρές