ΚΑΚΤΟΣ - Forum - Νηματώδης
ΚΑΚΤΟΣ - Forum
ΚΑΚΤΟΣ - Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | | Προσωπικά μηνύματα | Αναζήτηση | Συχνές Ερωτήσεις
Όνομα Μέλους:
Κωδικός:
Αποθήκευση κωδικού
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?

 Όλα τα Forum
 Φροντίδα
 Ασθένειες και προβλήματα
 Νηματώδης
 Νέο Θέμα  Απάντηση
 Εκτύπωση
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  

Cactiholic
Advanced Member MEMBER CLUB582 Μηνύματα

Εστάλη - 19 Nov 2009 :  05:58:18  Εμφάνιση Προφίλ Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην Cactiholic  Απάντηση με παραπομπή
Χθές συνεχίζοντας τις μεταφυτεύσεις , ασχολήθηκα με παλιές συνθέσεις κάκτων ,από τους πρώτους πού απέκτησα, όταν ξεκίνησα τέσσερα χρόνια πριν. Αποφάσισα ότι πρέπει να μπούν στο μείγμα χώματος ,από την τύρφη στην οποία ήταν, και να τους βάλω σε ξεχωριστές γλάστρες.

Δυστυχώς ,όταν ,μετά την αφαίρεση της τύρφης με την πίεση του νερού, αποκαλύφθηκαν οι ρίζες ,είδα ένα απογοητευτικό θέαμα.Μου ήταν οικείο γιατί λίγο καιρό πρίν είχα το είχα ξαναδεί στις ρίζες μιάς Echinopsis oxygona ,πού είχα από παλιά.Νηματώδης!!!

Έγινε αμέσως ξεκάθαρο, πού οφείλονταν οι βλάβες στα apex και στο σώμα γενικά των κάκτων αυτών πρίν από δύο χρόνια, όταν και είχα πιστέψει ότι τα φυτά θα τα έχανα και αιτία θα ήταν ένας παγετός, ο οποίος συνέπεσε εκείνη την εποχή.Βέβαια κανένα άλλο φυτό δεν επηρεάστηκε από το χιόνι, για τον απλούστατο λόγο ότι ο ένοχος ήταν στο χώμα της γλάστρας.

Νηματώδης και συγκεκριμένα του είδους Meloidogyne.Στα αγγλοσαξωνικά σάιτ ονομάζεται Root-knot nematodes, δηλαδή νηματώδης πού κάνει τις ρίζες ...κόμπο.Αυτό γιατί ο ίδιος μπορεί να είναι ορατός μόνο με μικροσκόπιο, αλλά η ανάπτυξη του πληθυσμού του μέσα στις ρίζες του φυτού(διεισδύει τρυπώντας τις) προκαλεί τοπική διόγκωση της ρίζας, με πολύ ορατό αποτέλεσμα τα μεγάλα εξογκώματα, πού θυμίζουν κόμπους ή ρόζους.
Η ανάπτυξή του ευνοείται όταν το χώμα έχει υψηλή θερμοκρασία και υγρασία.

Ιδού το αποτέλεσμα του νηματώδους στα φυτά μου
Mammillaria zeilmaniana

και οι ρίζες


Ομοίως
Rebutia sp.Και κυρίως Pilosocereus azureus
Σημειώστε ότι τα πορτοκαλί μικρά εξογκώματα, πού κυριαρχούν στις φωτογραφίες, είναι τα αυγά της νηματώδους, η οποία, παρά την ύπαρξη δύο φύλων, έχει τη δυνατότητα και αυτοαναπαραγωγής(ερμαφροδιτισμός)!

Τα φυτά δεν τα έχασα γιατί,μάλλον, ελέγχθηκε ο πληθυσμός τους με τη χρήση Furadan,την εποχή πού αυτά φαίνονταν καταδικασμένα (τα κοινά εντομοκτόνα ούτως ή άλλως δεν έχουν καμμία αποτελεσματικότητα κατά του νηματώδους).

Οι λύσεις είναι δύο.
Πέταγμα των πάντων (φυτών,γλάστρας,χώματος κλπ), η οποία θα ήταν και η ασφαλέστερη.

Η δεύτερη, πιό δύσκολη και επίπονη, περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω εκτός από το πέταγμα των φυτών.Ακολουθεί πλήρης αποκοπή όλων των ριζών,εφαρμογή μυκητοκτόνου στις πληγές και τοποθέτηση του βλαστού μετά από λίγες μέρες ,αφού πρώτα του βάλουμε ορμόνη ριζοβολίας, σε κανονικό μείγμα χώματος.Στο μείγμα αναμειγνύω ποσότητα furadan, περισσότερη από τη συνηθισμένη, γιά αυγά πού τυχόν ξέφυγαν.Ύστερα καραντίνα και ...αναμονή!

Φυσικά διάλεξα τη δεύτερη!(με την εξαίρεση μάλλον της rebutia)

Ενδεικτικά πληροφορίες και φωτογραφίες του ενόχου από την wikipedia.
http://en.wikipedia.org/wiki/Root-knot_nematode

Απόστολος
Advanced Member MEMBER CLUBGreece
461 Μηνύματα

Εστάλη - 19 Nov 2009 :  11:13:12  Εμφάνιση Προφίλ  Μετάβαση στην προσωπική σελίδα του/της Απόστολος Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην Απόστολος  Απάντηση με παραπομπή
Μας κούφανες!
Ου μπλέξεις δηλαδή με αυτο το ριμάδι τον νηματώδη.. Η φωτογραφία της rebutia αλλά και της Mammillaria που ανέβασες που δείχνουν ότι έχουν τον νηματώδη στις ρίζες τους? Από την δυσμορφία και την τοπική απώλεια αγγαθιών? Πως μπορεί να καταλάβει κάποιος αν τα φυτά του έχουν πρόβλημα?
Αυτός για παράδειγμα ο Echinocereus rigidissinus ssp. rigidissumus λόγω του περίεργου σχήματος υπάρχει περίπτωση να έχει πρόβλημα?

Ευχαριστώ!

Κορυφή σελίδας

Kostas
Premium Member MEMBER CLUB1793 Μηνύματα

Εστάλη - 19 Nov 2009 :  11:58:10  Εμφάνιση Προφίλ  Κλικ για εμφάνιση της διεύθυνσης MSN Messenger του μέλους Kostas Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην Kostas  Απάντηση με παραπομπή
το φυτό που εχει προβλημα στην ριζα απο νηματωδεις δεν εχει καποια στανταρ συμπεριφορα δηλ η αντιδραση ειναι διαφορετική σε καθε φυτό για αυτό και ειναι δυσκολο να πει κανείς "με το ματι" αν ενα φυτό εχει πρόβλημα απο νηματωδεις..
-----------------
ο echinocereus ο δικός σου εχει ομως το χαρακτηριστικό προβλημα που εχουν τα φυτα -συνηθως κακτοι- που φεύγουν απο την "τουρποκαλλιέργεια" του φυτώριου και μπαίνουν στον ..φυσιολογικό ρυθμο αναπτυξης του απλού καλλιεργητή-συλλεκτη....

σε αυτό το πρόβλημα "θεραπεία" δεν υπάρχει...απλά δεν πρέπει να αγοράζουμε φυτά που εχουν εμφανώς "πρεσαριστεί" για γρηγορη ανάπτυξη..
Κορυφή σελίδας

Απόστολος
Advanced Member MEMBER CLUBGreece
461 Μηνύματα

Εστάλη - 19 Nov 2009 :  12:17:00  Εμφάνιση Προφίλ  Μετάβαση στην προσωπική σελίδα του/της Απόστολος Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην Απόστολος  Απάντηση με παραπομπή
Κατάλαβα..
Το σχήμα του επανέρχεται σε κάποια φάση? Ή μένει δύσμορφος για πάντα?
Κορυφή σελίδας

Kostas
Premium Member MEMBER CLUB1793 Μηνύματα

Εστάλη - 19 Nov 2009 :  19:31:51  Εμφάνιση Προφίλ  Κλικ για εμφάνιση της διεύθυνσης MSN Messenger του μέλους Kostas Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην Kostas  Απάντηση με παραπομπή
αυτο ειναι το κακό....οτι δεν θα φτιάξει ποτε.....
Κορυφή σελίδας

kaktos
Forum Admin MEMBER CLUB4063 Μηνύματα

Εστάλη - 19 Nov 2009 :  21:40:06  Εμφάνιση Προφίλ  Μετάβαση στην προσωπική σελίδα του/της kaktos Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην kaktos  Απάντηση με παραπομπή
Χρήστο λυπάμαι γιατί είναι μεγάλη ζημιά και, κυρίως, μεγάλη αναστάτωση όλη η αντιμετώπιση με κόψιμο ριζών κ.λπ... Καλό κουράγιο!
Πάντως, έκανες απίστευτο καλό καθάρισμα των ριζών και οι φωτογραφίες πολύ καλές για "διαγνωστική" χρήση Δεν έχω δει ποτέ στα φυτά μου.
Η εμφάνιση της Rebutia κάπως με προβληματίζει γιατί μου θυμίζει κάποια δικά μου

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, πολλή καθαριότητα, χλωρίνη κι απολύμανση και γλαστρών, όλου του χώρου εργασίας κ.λπ.
Όσον αφορά την "προέλευση" έχεις κάποια υποψία? Π.χ. κάποιο κοκκινόχωμα "ύποπτο" κ.λπ.?

Και, τελικά, αναρωτιέμαι: αν κανείς ψήσει το χώμα "ξεφορτώνεται" ή όχι τους νηματώδεις??
Θα ελέγξεις κι άλλα φυτά (αν δεν το έκανες ήδη) και θα κάνεις σε όλα την αντιμετώπιση, δεδομένου ότι εύκολα μπορούν να μεταδοθούν (π.χ. αν μοιράζονται ίδιο πιατάκι νερού)?
Κορυφή σελίδας

Χρήστος
Premium Member MEMBER CLUBGreece
613 Μηνύματα

Εστάλη - 21 Nov 2009 :  17:14:06  Εμφάνιση Προφίλ  Κλικ για εμφάνιση της διεύθυνσης MSN Messenger του μέλους Χρήστος Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην Χρήστος  Απάντηση με παραπομπή
Φίλε Χρήστο μας έσπειρες εφιάλτες! και καλά έκανες!
Έχω στο μπαλκόνι μου μια ζαρντινιέρα χτιστή και
οπως καταλαβαίνετε την έχω γεμίσει παχυφητα και
οχι μόνο... (μήκος ζαρντινιέρας 8 μέτρα)
Σήμερα τράβηξα μια echeveria για να αραιώσει λίγο..
και βρήκα στις ρίζες αυτό!!
Είναι νηματώδης!!??


Edited by - Χρήστος on 21 Nov 2009 17:14:50
Κορυφή σελίδας

kaktos
Forum Admin MEMBER CLUB4063 Μηνύματα

Εστάλη - 21 Nov 2009 :  23:47:21  Εμφάνιση Προφίλ  Μετάβαση στην προσωπική σελίδα του/της kaktos Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην kaktos  Απάντηση με παραπομπή
...βλέπω άγρυπνες νύχτες με τους νηματώδεις...

Ένα άρθρο για τους νηματώδεις και τη βιολογική αντιμετώπισή τους με τη φύτευση κατηφέδων (μιας και καταργήθηκε το Furadan, αλήθεια υπάρχει κάτι άλλο αντίστοιχο σχετικά απλό στη χρήση όπως αυτό σε κόκκους?)
http://edis.ifas.ufl.edu/NG045
Βέβαια, λέει, δεν τα καταπολεμά εντελώς αλλά μειώνει τη δραστηριότητά τους - τα κρατά "υπό έλεγχο" και συστήνουν τη φύτευση κατηφέδων δύο μήνες πριν τη φύτευση των καλλιεργειών (π.χ. λαχανικών)...
Κορυφή σελίδας

Cactiholic
Advanced Member MEMBER CLUB582 Μηνύματα

Εστάλη - 22 Nov 2009 :  01:01:48  Εμφάνιση Προφίλ Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην Cactiholic  Απάντηση με παραπομπή
quote:
Είχε αποσταλεί από kaktos

Όσον αφορά την "προέλευση" έχεις κάποια υποψία? Π.χ. κάποιο κοκκινόχωμα "ύποπτο" κ.λπ.?

Και, τελικά, αναρωτιέμαι: αν κανείς ψήσει το χώμα "ξεφορτώνεται" ή όχι τους νηματώδεις??
Θα ελέγξεις κι άλλα φυτά (αν δεν το έκανες ήδη) και θα κάνεις σε όλα την αντιμετώπιση, δεδομένου ότι εύκολα μπορούν να μεταδοθούν (π.χ. αν μοιράζονται ίδιο πιατάκι νερού)?Όχι υπεύθυνο δεν είναι κάποιο κοκκινόχωμα!Τα φυτά αυτά είναι από τα πρώτα της συλλογής μου και ήταν σε "τυρφόχωμα" εμπορίου.
Ο υπεύθυνος είμαι αποκλειστικά εγώ!!!

Νομίζω ότι τα πιατάκια πού αναφέρεις ,Φωτεινή, είναι αυτά ...πού δημιούργησαν το πρόβλημα ,σε συνδυασμό με την τότε παντελή ασχετοσύνη μου.Τί εννοώ?

Ίσως μολυσμένο να ήταν το χώμα της Echinopsis(στην οποία και πρωτοεντόπισα το πρόβλημα), πού είχε πολλά χρόνια η μητέρα μου, καθώς τότε απολυμασμένα χώματα και τέτοια δεν τα γνωρίζαμε.Ο κάκτος ,όμως από την άλλη, αναπτύσσονταν και άνθιζε κάθε χρόνο κανονικά.

Την προέλευση του νηματώδους δε μπορώ να τη ξέρω ακριβώς, με δεδομένο ότι όταν αγόραζα τα φυτά τότε ,τα έβαζα σε συνθέσεις(σε τύρφη)
με τις μπάλες της τύρφης πού είχαν τις ρίζες τους.

Γνωρίζω όμως πώς έγινε η εξάπλωση.Από εμένα!!!Μόλις πότιζα με λίπασμα, γιά να μη μαζεύεται το νερό στα πιατάκια(χρησιμοποιούσα και πιατάκια!) και ξεχυλίζοντας χρωματίσει τα πλακάκια, έριχνα το περίσσευμα στην επόμενη γλάστρα...Τέλειος τρόπος μετάδοσης του νηματώδους!
Πού να το φανταζόμουν τότε!!!

Το μόνο ευτυχές είναι ότι αυτό έγινε στα αρχικά μου φυτά , τα οποία δεν είναι σπάνια.Επίσης αποδείχτηκε ,ότι μπορεί να ελεγθεί ο πληθυσμός του νηματώδους, όπως φαίνεται από την εξέλιξη πού είχαν τα φυτά από κάποιο σημείο και μετά( άν και η όψη τους "σημαδεύτηκε" οριστικά μάλλον), ίσως επειδή το φυτοφάρμακο έχει αυξημένη αποτελεσματικότητα σε μία κλειστή γλάστρα, από ότι στο χωράφι.
Θυμίζω ότι ο νηματώδης είναι υπεύθυνος γιά την απώλεια του 5% τουλάχιστον της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής!!!

Όσον αφορά τα άλλα ερωτήματά σου, φυσικά και θα ελέγξω τα άλλα μου φυτά, αφού θα τα μεταφυτεύσω ...όλα!!!
Ετσι κι αλλοιώς πρέπει η τύρφη να φύγει, οπότε έχω τιτάνιο έργο μπροστά μου όλο το χειμώνα!

Νομίζω ότι το ψήσιμο του χώματος πρέπει να είναι αρκετό, τουλάχιστον γιά τα ενήλικα άτομα.Γιά τα αυγά τους όμως???.
Τα αυγά είναι στις ρίζες μεν ,τις οποίες έχουμε ήδη απομακρύνει με το κοσκίνισμα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις ,άν κάποιο...παράπεσε!

Γι' αυτό θα ήταν σκόπιμο ,εκτός από το ψήσιμο,και τοποθέτηση furadan στο μίγμα χώματος ή κάτι άλλο δραστικό και ...παράνομο της αυτής οικογένειας φυτοφαρμάκων.

Πληροφοριακά, στα προσβεβλημένα από νηματώδη χωράφια ,η πιό καλή λύση είναι η αγρανάπαυση ,έτσι ώστε οι νηματώδεις να πεθάνουν από ...ασιτία.Γι' αυτό,παρακολουθούν τα χωράφια και ξεριζώνουν τυχόν αγριόχορτα ,τα οποία θα έδιναν με τις ρίζες τους τροφή και ,επομένως, σωτηρία στο νηματώδη.Επίσης ανακατεύουν καλά το χώμα, έτσι ώστε να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι νηματώδεις στην επιφάνεια.Η ηλιακή ακτινοβολία τους σκοτώνει.
Κορυφή σελίδας

Cactiholic
Advanced Member MEMBER CLUB582 Μηνύματα

Εστάλη - 22 Nov 2009 :  01:45:24  Εμφάνιση Προφίλ Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην Cactiholic  Απάντηση με παραπομπή
quote:
Είχε αποσταλεί από Χρήστος

Είναι νηματώδης!!??

Φοβάμαι πώς ναί, Χρήστο.Δε γνωρίζω άλλο παράσιτο του ριζικού συστήματος, πού να προκαλεί αυτά τα χαρακτηριστικά εξογκώματα.

Το μικροσκοπικό αυτό "σκουλίκι", τρυπάει τις ρίζες, εγκαθίσταται και αναπαράγεται εκεί ,προκαλώντας τη διόγκωση των τοιχωμάτων της ρίζας, δημιουργώντας τα εξογκώματα αυτά!

Μέσα στην ασφάλεια των ριζών τρέφεται από τους χυμούς της φωτοσύνθεσης ,προκαλώντας ολοφάνερο πρόβλημα στην ανάπτυξη, ανθοφορία κλπ. του φυτού.

Οι ρίζες με τους ρόζους,κόμπους, εξογκώματα ή όπως αλλοιώς θέλετε να τα πείτε, έχουν πολύ μειωμένη ικανότητα απορρόφησης νερού και θρεπτικών συστατικών.

Το φυτό αδυνατίζει και είναι πλέον πολύ πιό ευάλωτο σε άλλες ασθένειες(κυρίως βακτήρια, μύκητες κλπ), πού τυχόν κάνουν την εμφάνισή τους!

Πρέπει ,δυστυχώς, να σου έκανα την καρδιά περιβόλι, συνονόματε!


Κορυφή σελίδας

kaktos
Forum Admin MEMBER CLUB4063 Μηνύματα

Εστάλη - 24 Nov 2009 :  10:28:44  Εμφάνιση Προφίλ  Μετάβαση στην προσωπική σελίδα του/της kaktos Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην kaktos  Απάντηση με παραπομπή
Μία ενδιαφέρουσα πτυχιακή εργασία φοιτητή του Πανεπιστημίου Κρήτης στα ελληνικά.
Συγγραφέας: Μαρινάκης Νίκος, Φυτοπαρασιτικοί νηματώδεις μορφολογία οικολογία βιολογία
(κλικ στο σύνδεσμο "Ψηφιακό Τεκμήριο" για κατέβασμα της εργασίας)
http://nefeli.lib.teicrete.gr/browse/steg/fp/2009/MarinakisNikos/document.tkl

..."Θερμοκρασίες αέρος μέχρι 70 0C και εδάφους μέχρι 41 0C και άνω, σε 55% των 480 μετρήσεων με διάρκεια το ελάχιστο 4 ώρες μέχρι 8-9 ώρες ξεπέρασαν σε σημαντικό βαθμό τις θερμοκρασίες επιβίωσης των Melodogyne" (σελ. 43). (αναφέρεται σε σκέπασμα του χώματος με νάυλον)

...γιατί και να κόψουμε τις ρίζες κ.λπ....πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για αντιμετώπισή τους στα κοκκινοχώματα που μαζεύουμε που μπορεί να έχουν νηματώδεις. Βέβαια, με αυτό το σκεπτικό, τώρα που το σκέφτομαι...στο μπαλκόνι με τον ήλιο που χτυπάει τις γλάστρες μου (ειδικά τις μαύρες) το καλοκαίρι...η θερμοκρασία στο χώμα σίγουρα φτάνει 40+
Το καλύτερο, βέβαια, όπως είχε πει ο Κώστας, όταν συγκεντρώνουμε κοκκινόχωμα αυτό να μην είναι επιφανειακό αλλά από βαθύτερα στρώματα διότι εκεί δεν υπάρχουν φυτά, άρα δεν υπάρχουν ρίζες για να τρέφονται νηματώδεις και το χώμα είναι καθαρό.
Κορυφή σελίδας

ariskal
Dr Ferocactus Υπεύθ. μελών Β. Ελλάδος MEMBER CLUBGreece
1893 Μηνύματα

Εστάλη - 24 Nov 2009 :  23:47:43  Εμφάνιση Προφίλ Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην ariskal  Απάντηση με παραπομπή
και εγω εκανα την ιδια παρατηρηση
οταν μεταφυτευσα καποια cereus τα οποια τα οποια ηταν μονιμως αφυδατωμενα παρατηρησα καποιες ριζες παραμορφωμενες. Τα φυτα ηταν σε μεγαλες γλαστρες οι οποιες δεν ηταν εκτεθειμενες στον ηλιο
αντιθετα ολα τα αλλα σε μικροτερες γλαστρες οι οποιες μενουν σε θερμοκρασιες ανω των 40 βαθμων δεν ειχαν προβλημα
Κορυφή σελίδας
  Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
 Νέο Θέμα  Απάντηση
 Εκτύπωση
Μετάβαση:
ΚΑΚΤΟΣ - Forum © 2005-2012 Cactus.Thelo.gr Κορυφή σελίδας
This page was generated in 0.15 seconds. S.n.i.t.z. F.o.r.u.m.s 2000