ΚΑΚΤΟΣ - Forum - Ασθένειες κάκτων -Προβλήματα και αντιμετώπισή τους
ΚΑΚΤΟΣ - Forum
ΚΑΚΤΟΣ - Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | | Προσωπικά μηνύματα | Αναζήτηση | Συχνές Ερωτήσεις
Όνομα Μέλους:
Κωδικός:
Αποθήκευση κωδικού
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?

 Όλα τα Forum
 Φροντίδα
 Ασθένειες και προβλήματα
 Ασθένειες κάκτων -Προβλήματα και αντιμετώπισή τους
 Νέο Θέμα  Απάντηση
 Εκτύπωση
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  

kaktos
Forum Admin MEMBER CLUB4063 Μηνύματα

Εστάλη - 02 Jul 2009 :  14:15:57  Εμφάνιση Προφίλ  Μετάβαση στην προσωπική σελίδα του/της kaktos Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην kaktos  Απάντηση με παραπομπή
Σκοπός αυτού του θέματος είναι να συγκεντρωθούν ορισμένες σημαντικές πληροφορίες γύρω από το θέμα των ασθενειών-προβλημάτων και τρόπων αντιμετώπισής τους, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολα προσβάσιμες από όλους μας και να μην επαναλαμβάνουμε τις ίδιες πληροφορίες συνεχώς, τουλάχιστον για τα πιο συνηθισμένα προβλήματα. Κατά καιρούς δημοσιεύτηκαν και δημοσιεύονται πολύ χρήσιμες πληροφορίες μέσα σε συγκεκριμένα θέματα, στις οποίες δύσκολα μπορούμε να ανατρέξουμε εύκολα όταν θέλουμε, ακόμη και για εμάς τους ίδιους αλλά και για νέους στο χόμπι. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να ρωτήσει κάτι σχετικά με μία ασθένεια σε νέο θέμα, απλώς εδώ θα βρει κάποιες συγκεκριμένες πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην αναγνώριση κι αντιμετώπιση.
Τέλος, να ευχαριστήσω όλα τα μέλη που με τις πολύτιμες γνώσεις τους συνέβαλαν με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο θέμα αυτό σε διάφορα μηνύματά τους.
(αν κάποιος έχει δική του φωτό ασθενειών για τις οποίες δεν υπάρχει φωτογραφία και θέλει να τη δημοσιεύσουμε εδώ ας επικοινωνήσει μαζί μου).Ασθένειες:
Κοκκοειδή (Scale insects)

Πρόκειται για έντομα που απομυζούν χυμούς από το φυτό και μακροπρόθεσμα βλάπτουν την ανάπτυξή του, ειδικά, αν μείνουν χωρίς αντιμετώπιση και ο αριθμός τους γίνει μεγάλος. Τα ξεχωρίζουμε και δεν τα ξεχωρίζουμε ταυτόχρονα εύκολα από το κηρώδες κέλυφός τους. Έτσι, η εμφάνισή τους δεν είναι ακριβώς εμφάνιση εντόμου αλλά, συνήθως, μίας πλακίτσας που είναι "κολλημένη" επάνω στο φυτό, σαν λέπια. Το έντομο, στις περιπτώσεις αυτές, βρίσκεται κάτω από μία μικρή ασπίδα.
Αρχικά, όταν πρωτο-εγκατασταθούν επάνω στο φυτό το προστατευτικό τους κέλυφος είναι μαλακό. Στη συνέχεια σκληραίνει με σκοπό την προστασία του εντόμου. Αυτό μπορεί να είναι σε διαφορετικό βαθμό, αναλόγως του είδους του κοκκοειδούς. Υπάρχουν κοκκοειδή με μαλακό κέλυφος και άλλα με πιο σκληρό, συνολικά υπάρχουν γύρω στα 8000 διαφορετικά είδη! Μάλιστα, είναι δυνατόν να είναι διαφορετικού χρώματος και να έχουν το χρώμα της επιφάνειας στην οποία έχουν προσκολληθεί με αποτέλεσμα η παρουσία τους να περάσει απαρατήρητη για αρκετό καιρό.


Diaspis echinocacti επάνω σε κάκτο
United States National Collection of Scale Insects Photographs Archive, USDA Agricultural Research Service, Bugwood.org
http://www.insectimages.org/browse/detail.cfm?imgnum=5121073


Κοκκοειδή σε Opuntia subulata. Φωτογραφία: Βαγγέλης Σκουφάκης


Ωστόσο η οικογένεια των κοκκοειδών είναι πολύ μεγάλη και περιλαμβάνει και είδη του γένους Icerya που "ξεφεύγουν" από την τυπική εμφάνιση "πλακίτσας" και τα συναντούμε κυρίως σε άλλα φυτά κι όχι σε κάκτους. Και αυτά καλύπτονται, όμως, από μία κηρώδη επίστρωση την οποία δύσκολα διαπερνούν τα φάρμακα που ψεκάζονται και φυσικοί εχθροί των εντόμων.


Κοκκοειδή Icerya σε τριανταφυλλιά

Έτσι, η πιο γενική περιγραφή τους για αναγνώριση αφορά την ιδιότητά τους να προσκολλώνται με κάποιο τρόπο σε μία σχετικά μόνιμη θέση σε διάφορα τμήματα του φυτού. Εκτός από την άμεση βλάβη του φυτού λόγω της απομύζησης χυμών, έμμεσα προκαλούν κι άλλα προβλήματα λόγω της μετάδοσης ιών από άλλα φυτά.

Όταν έχουμε μυρμήγκια αυτά συνήθως ευθύνονται για την εξάπλωσή τους στα φυτά διότι τα μυρμήγκια "απολαμβάνουν" ένα υγρό που εκκρίνεται απ' τα κοκκοειδή και γι' αυτό τα "καλλιεργούν" και τα προστατεύουν από τους φυσικούς τους εχθρούς.Εδώ μία λίστα από φωτογραφίες διαφορετικών ειδών κοκκοειδών:
http://www.insectimages.org/browse/autimages.cfm?aut=39996

Αντιμετώπιση:
Το προστατευτικό τους κέλυφος δύσκολα το διαπερνούν τα φάρμακα. Προτείνεται η χρήση ενός κομματιού βαμβακιού ή μιας μπατονέτας με οινόπνευμα και το βρέξιμο των εντόμων με αυτό όταν ο αριθμός τους είναι μικρός. Το οινόπνευμα θα τα κάνει να αποκολληθούν απ' το φύλλο ή βλαστό. Σε μεγαλύτερη προσβολή συστήνεται η χρήση κάποιου διασυστηματικού εντομοκτόνου για μυζητικά και μασητικά έντομα με το οποίο ποτίζουμε το φυτό. Απορροφώμενο το φάρμακο από το φυτό καταστρέφει σε σύντομο χρονικό διάστημα τα έντομα, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν είναι άμεσα ορατό γιατί τα έντομα παραμένουν κολλημένα, νεκρά επάνω στο φυτό. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ψεκασμό ένα διάλυμα νερού με σαπούνι ή θερινό πολτό. Την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης την ελέγχουμε μετά από κάποιες μέρες (π.χ. μία εβδομάδα) "ξύνοντας" τα έντομα με κάποιο σκληρό αντικείμενο π.χ. μία οδοντογλυφίδα, όταν δούμε ότι αποκολλώνται εύκολα από το φυτό, τότε το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Διάφορα άλλα έντομα είναι οι φυσικοί εχθροί των κοκκοειδών, έτσι ως φυσική μέθοδος πρόληψης / ελέγχου συνίσταται η φύτευση ανθοφόρων φυτών που προσελκύουν αυτούς τους φυσικούς εχθρούς. Αυτοί είναι οι πασχαλίτσες και ορισμένες παρασιτικές σφήκες οι οποίες γεννούν τα αυγά τους επάνω στα έντομα. Η προνύμφη της σφήκας τρέφεται από το έντομο. Συνίσταται, επίσης, ο έλεγχος των μυρμηγκιών που ευθύνονται για την εξάπλωσή τους επάνω στα φυτά. Βέβαια, για μικρά φυτά, όπως είναι οι κάκτοι καλύτερα είναι να γίνεται αντιμετώπιση του προβλήματος παρά να περιμένουμε από αυτούς τους φυσικούς εχθρούς...

Δραστικές ουσίες:
Chlorpyrifos
Ιmidacloprid
Paraffinic oil (θερινός πολτός)Ψευδόκοκκος (βαμβακάδα - mealy bug)

Είδος κοκκοειδούς που προκαλεί ζημιά στα φυτά απομυζώντας τους χυμούς τους. Τα συναντούμε επάνω στο υπέργειο τμήμα του φυτού/βλαστού ή/και στις ρίζες του κι έχει εμφάνιση βαμβακιού. Τα είδη που δρουν στις ρίζες του φυτού ανακαλύπτονται, συνήθως, είτε τυχαία κατά τη μεταφύτευση του φυτού είτε λόγω της αφυδατωμένης και ασθενικής εμφάνισης του φυτού όταν είναι προσβεβλημένο για αρκετό καιρό. Αντιθέτως, τα είδη που συναντώνται επάνω στους κάκτους εύκολα μπορεί να τα δει κανείς, αν κάνει έναν προσεκτικό έλεγχο του φυτού, λόγω του χρώματός τους που είναι λευκό-γκρι. Οι ψευδόκοκκοι δε βρίσκονται σε "μόνιμη" θέση επάνω στο φυτό, όπως συμβαίνει με τα κοκκοειδή, αλλά μετακινούνται παραμένοντας κάποιο διάστημα σε θέση που θέλουν για να ρουφήξουν τους χυμούς του φυτού. Πολλές φορές θα τα βρούμε στην κορυφή του φυτού στα σημεία ανάπτυξης αλλά και σε άλλα σημεία, όπως στη βάση ενός μπουμπουκιού, στη βάση του φυτού.

Ψευδόκοκκος ριζών (root mealy bugs)Η ύπαρξή τους στις ρίζες μπορεί να περάσει απαρατήρητη κάποιες φορές, ακόμη κι όταν μεταφυτεύουμε έναν κάκτο διότι μπορεί να βρίσκονται σε σημείο πιο κεντρικό προς τη ρίζα του φυτού. Ένα διαγνωστικό σημείο είναι η ύπαρξη λευκών σημαδιών, σαν σκόνη στα τοιχώματα της γλάστρας που όταν τα δούμε θα υποπτευθούμε ότι έχουμε προσβολή. Ένα άλλο διαγνωστικό σημείο είναι η "αφυδατωμένη" όψη του φυτού, που δε δικαιολογείται λόγω εποχής (λ.χ. χειμώνας, όπου το φυτό ούτως ή άλλως δεν αναπτύσσεται και είναι αφυδατωμένο) κι ενώ ποτίζουμε κανονικά το φυτό και θα έπρεπε να αναπτύσσεται κανονικά. Επίσης, καλό είναι κατά τη μεταφύτευση του φυτού να αφαιρούμε προσεκτικά λίγο χώμα απ' το "λαιμό" του φυτού, το σημείο που εφάπτει με το χώμα διότι κι εκεί συχνά συναντούμε τα έντομα.

Στις παρακάτω φωτό φαίνεται μεγάλη εξάπλωση ψευδόκοκκου στις ρίζες. Επίσης, στο λίγο κομμάτι φυτού που φαίνεται μπορεί κανείς να δει πώς το φυτό φαίνεται σαν να είναι αφυδατωμένο (Echinocereus pectinatus var wenigeri και Mammillaria sp.).Η μετάδοσή τους από φυτό σε φυτό είναι πολύ εύκολη, ειδικά σε συλλογές κάκτων όπου έχουμε πολλά φυτά πολύ κοντά μεταξύ τους. Για το λόγο αυτό όταν εντοπίσουμε προσβολή σε ένα φυτό είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και σε άλλα φυτά της συλλογής, οπότε είναι καλό να ελεγχθούν ή και να αντιμετωπιστούν και τα υπόλοιπα φυτά. Μπορούν να μεταδοθούν από τις τρύπες γλαστρών που βρίσκονται, για παράδειγμα, σε ράφι στις γλάστρες κάτω από αυτές. Επίσης, μπορούν να μεταδοθούν κατά τη μεταφύτευση, όταν έχουμε μεταφυτεύσει ένα προσβεβλημένο φυτό και δεν καθαρίσουμε πολύ προσεκτικά όλο το χώρο από τα χώματα της μεταφύτευσης.
Όταν δεν αντιμετωπιστούν ο αριθμός τους γίνεται μεγάλος και μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο του φυτού ενώ ακόμη και το χειμώνα που οι κάκτοι δεν αναπτύσσονται, είναι δυνατόν να πολλαπλασιαστούν και εσφαλμένα να εκλάβουμε την "αφυδατωμένη" εμφάνιση του φυτού ως αποτέλεσμα της εξόδου από τη χειμερινή ανάπαυση χωρίς νερό. Τέλος, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα συναντάμε συχνότερα σε υποστρώματα τυρφοειδή.

Αντιμετώπιση:
Η βαμβακάδα επάνω στο βλαστό του φυτού αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα, με τον τρόπο που αναφέρθηκε παραπάνω και για τα κοκκοειδή, κυρίως, δηλαδή με ένα διασυστηματικό φάρμακο για μυζητικά και μασητικά έντομα. Σε αντίθεση με τα κοκκοειδή, εάν κάποιος δε θέλει να χρησιμοποιήσει φάρμακα, μπορεί να προσπαθήσει να τα "ξεπλύνει" απ' την επιφάνεια του φυτού με νερό.
Για καλύτερο αποτέλεσμα, ειδικά όταν έχουμε μεγάλη προσβολή και οπωσδήποτε όταν έχουμε βαμβακάδα ριζών, χρησιμοποιούμε ένα διασυστηματικό εντομοκτόνο, με το οποίο ποτίζουμε το φυτό, αυτό θα αντιμετωπίσει τόσο τα έντομα με υπέργεια όσο και με υπόγεια δράση. Φροντίζουμε ώστε το διάλυμα του φαρμάκου να εμποτίσει όλο το χώμα του φυτού διότι αν δε γίνει αυτό είναι δυνατόν κάποια λίγα έντομα ριζών να επιβιώσουν ξεκινώντας και πάλι τον κύκλο αναπαραγωγής τους...
Για την βαμβακάδα εδάφους κι όταν η προσβολή είναι μεγάλη, μπορούμε να αφαιρέσουμε το μεγαλύτερο μέρος του χώματος του φυτού και να βυθίσουμε όλες τις ρίζες του φυτού σε διάλυμα εντομοκτόνου. Στη συνέχεια, το μεταφυτεύουμε σε καθαρό χώμα και γλάστρα. Αφήνουμε να περάσει περίπου μία εβδομάδα και κάνουμε και ριζοπότισμα με το φάρμακο (μόνο τη θερινή περίοδο, το χειμώνα δεν ποτίζουμε αλλά αφήνουμε το φυτό με τις ρίζες του επάνω σε απορροφητικό χαρτί μέχρι να στεγνώσει εντελώς κι ύστερα μεταφυτεύουμε).
Με ορισμένα σκευάσματα χρειάζεται και δεύτερη εφαρμογή.
Τέλος, μετά από διάστημα 1-2 εβδομάδων από τη θεραπεία συστήνεται η χρήση κάποιου μυκητοκτόνου διότι τα νεκρά έντομα στις ρίζες μπορεί να διευκολύνουν την ανάπτυξη μυκήτων.

Και αυτά τα έντομα έχουν ως "προστάτες" τους τα μυρμήγκια που τα προστατεύουν από φυσικούς εχθρούς.

Εδώ μία λίστα φωτογραφιών διαφόρων ειδών ψευδόκοκκου http://www.insectimages.org/browse/genusimages.cfm?id=Pseudococcus

Δραστικές ουσίες:
Chlorpyrifos
Ιmidacloprid
Paraffinic oil (θερινός πολτός)Γενικές πληροφορίες για τα σκευάσματα


Γενικά για την εφαρμογή φαρμάκων και λιπασμάτων
- Πρώτα απ' όλα παίρνουμε όλες τις προφυλάξεις, ειδικότερα, χρησιμοποιούμε γάντια ελαστικά μιας χρήσης και μάσκα που προμηθευόμαστε από κατάστημα γεωπονικών ειδών, φαρμακείο ή κατάστημα ιατρικού εξοπλισμού.
- Ιδιαίτερα στον ψεκασμό χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε να μην εισπνεύσουμε και να μην έρθει σε επαφή με το δέρμα μας το φάρμακο. Αυτό σημαίνει ότι φοράμε κατάλληλα ρούχα που σκεπάζουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματός μας + ελαστικά γάντια + μάσκα. Τα ρούχα αυτά μπορεί να είναι κάποια πρόχειρα ρούχα που θα βγάλουμε μετά από τη χρήση. Προσέχουμε, επίσης, την κατεύθυνση του ανέμου ώστε να μην κατευθύνει επάνω στο πρόσωπο/σώμα μας ο αέρας το φάρμακο. Το καλύτερο είναι να αναβάλλουμε τον ψεκασμό όταν φυσάει (εγώ αποφεύγω εντελώς τον ψεκασμό όταν υπάρχει εναλλακτική θεραπεία π.χ. με ριζοπότισμα με διασυστηματικό φάρμακο).
- Τα διάφορα φάρμακα και τα λιπάσματα τα εφαρμόζουμε όταν το φυτό έχει προηγουμένως ποτιστεί κι όχι σε έντονη ξηρασία. Ποτισμένο εννοούμε όχι να μη χρειάζεται ακόμη πότισμα, αλλά κάποιες ώρες μετά το πότισμα.

Δοσομέτρηση
Είναι χρήσιμο να αγοράσουμε μία σύριγγα από το φαρμακείο στην οποία να αναγράφεται με ακρίβεια σε "γραμμές" η ποσότητα του υγρού ώστε να βάζουμε τη σωστή δόση. Με τη σύριγγα μπορούμε εύκολα και χωρίς να έρθουμε σε επαφή με το φάρμακο να αντλήσουμε την απαραίτητη ποσότητα από τη φιάλη και να την βάλουμε στο ψεκαστήρι ή στο δοχείο αν είναι να κάνουμε ριζοπότισμα. Λίγο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα με τις σκόνες. Οπωσδήποτε θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες που θα μας δώσουν στο κατάστημα που προμηθευτήκαμε το φάρμακο.

Υπόλοιπο υγρών ψεκασμού
Ακόμη και στη μικρή ποσότητα 1 λίτρου ψεκαστικού υγρού που θα ετοιμάσουμε είναι δυνατόν όταν έχουμε λίγα φυτά να περισσέψει αρκετό υγρό. Αυτό ποτέ δεν το πετάμε στην αποχέτευση αλλά πάντα το αδειάζουμε σε διάφορες γλάστρες με χώμα που μπορεί να έχουμε με άλλα φυτά.

Εναλλαγή σκευασμάτων
Είναι καλό να εναλλάσσονται κάθε τόσο τα σκευάσματα (δραστική ουσία όχι εταιρία παρασκευής-μάρκα) που χρησιμοποιούμε κι ένας από τους λόγους είναι για να μην αναπτύσσουν ανθεκτικότητα τα έντομα σε μία δραστική ουσία. Η χρήση ενός συγκεκριμένου φαρμάκου μπορεί να κάνει ανθεκτικά τα έντομα και με τον τρόπο αυτό να χρειαζόμαστε συνεχώς όλο και πιο ισχυρά νέα φάρμακα κ.ο.κ. Ανά καλλιεργητική περίοδο είναι καλό να εφαρμόζεται μία φορά ένα σκεύασμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα ακαρεοκτόνα διότι τα ακάρεα εύκολα γίνονται ανθεκτικά σε κάποια δραστική ουσία ενώ κάποια άλλα φάρμακα αναγράφουν το μέγιστο αριθμό χρήσεων ανά καλλιεργητική περίοδο και είναι καλό αυτές οι οδηγίες πάντα να ακολουθούνται.

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων
Συμβουλευόμαστε τον/την γεωπόνο απ' όπου προμηθευόμαστε κάποιο σκεύασμα για τη δυνατότητα συνδυασμού του με κάποιο άλλο. Ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μαζί με άλλα.

Θερινός πολτός
Πρόκειται ουσιαστικά για ορυκτέλαιο το οποίο χρησιμοποιούμε αραιωμένο σε νερό με ψεκασμό, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα μας δοθούν. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση τετράνυχου, ψευδόκοκκου, αλευρώδεις, βαμβακάδα, αφίδες, κοκκοειδή και διάφορες ψώρες (μελίγκρα) και δε βλάπτει τα ωφέλιμα έντομα / φυσικούς εχθρούς.
Συνίσταται προσοχή καθώς θα αφαιρέσει την κηρώδη επίστρωση που καλύπτει ορισμένους κάκτους και παχύφυτα, η οποία δεν επανέρχεται! (π.χ. "γαλάζιοι κάκτοι", echeverias κ.λπ.).
Δε χρησιμοποιούμε θερινό πολτό όταν υπάρχει έντονη ξηρασία κι όταν τα φυτά είναι ταλαιπωρημένα από αυτή. Τα φυτά που θα ψεκαστούν με θερινό πολτό πρέπει να είναι καλά ποτισμένα (αυτό ισχύει γενικότερα για τα φάρμακα, κι εκείνα που ποτίζονται αλλά και για τα λιπάσματα). Επίσης, δε τον χρησιμοποιούμε όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι χαμηλή (σε παγετό) ούτε όταν ξεπερνάει τους 30 βαθμούς γιατί τότε μπορεί να βλάψει τα φυτά (φυτοτοξικότητα).


Ειδικές περιπτώσεις:
- Δε χρησιμοποιούμε θερινό πολτό για ψεκασμό σε κάκτους και παχύφυτα που έχουν κηρώδη επίστρωση που καλύπτει ορισμένους κάκτους και παχύφυτα, η οποία αφαιρείται με το ψέκασμα με θερινό πολτό και δεν επανέρχεται! (π.χ. "γαλάζιοι κάκτοι" όπως myrtillocactus geometrizans, echeverias κ.λπ.).
- Δε χρησιμοποιούμε ποτέ μαλαθείο στα παχύφυτα του γένους Crassula γιατί είναι τοξικό για τα φυτά αυτά και θα τα καταστρέψει. Για την αντιμετώπιση ασθενειών, όπως π.χ. ψευδόκκοκο ριζών, που συχνά μπορεί να τα προσβάλλει, κάνουμε ριζοπότισμα με διασυστηματικό εντομοκτόνο για μασητικά και μυζητικά έντομα (λ.χ. Ιmidacloprid)

mavirenes
Premium Member MEMBER CLUBGreece
3054 Μηνύματα

Εστάλη - 17 Dec 2014 :  08:28:35  Εμφάνιση Προφίλ  Μετάβαση στην προσωπική σελίδα του/της mavirenes Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην mavirenes  Απάντηση με παραπομπή
Καλημέρα σε όλους!
Εντυπωσιάζομαι που τόσα χρόνια μέλος δεν είχα διαβάσει αυτό το τόσο σημαντικό θέμα.
Το πρόσεξα μόλις σήμερα το πρωί.
Συγχαρητήρια στη διαχειρίστρια.
Όταν οι συνθήκες μου το επιτρέψουν θα προσπαθήσω να συμβάλλω κι εγώ στον εμπλουτισμό του.
Ever tried, ever failed. no matter. Try again, fail again, fail better (S. Beckett)

mavirenes
Κορυφή σελίδας

kaktos
Forum Admin MEMBER CLUB4063 Μηνύματα

Εστάλη - 17 Dec 2014 :  21:19:47  Εμφάνιση Προφίλ  Μετάβαση στην προσωπική σελίδα του/της kaktos Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην kaktos  Απάντηση με παραπομπή
Ειρήνη ευχαριστώ
Λείπουν πληροφορίες για τις μυκητιάσεις, εάν κάποιος θέλει κι έχει γνώσεις ή θέλει να κάνει αναζήτηση τέτοιων πληροφοριών και να γράψει κάτι.
Κορυφή σελίδας
  Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
 Νέο Θέμα  Απάντηση
 Εκτύπωση
Μετάβαση:
ΚΑΚΤΟΣ - Forum © 2005-2012 Cactus.Thelo.gr Κορυφή σελίδας
This page was generated in 0.11 seconds. S.n.i.t.z. F.o.r.u.m.s 2000