ΚΑΚΤΟΣ - Forum - Χωροταξία εναντίον περιβάλλοντος
ΚΑΚΤΟΣ - Forum
ΚΑΚΤΟΣ - Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | | Προσωπικά μηνύματα | Αναζήτηση | Συχνές Ερωτήσεις
Όνομα Μέλους:
Κωδικός:
Αποθήκευση κωδικού
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?

 Όλα τα Forum
 Γενικά
 Αρθρα - ενημέρωση
 Χωροταξία εναντίον περιβάλλοντος
 Νέο Θέμα  Απάντηση
 Εκτύπωση
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  

kit_tik
Advanced Member MEMBER CLUBGreece
316 Μηνύματα

Εστάλη - 03 Feb 2009 :  19:32:38  Εμφάνιση Προφίλ Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην kit_tik  Απάντηση με παραπομπή
Αύριο η κρίσιμη ψηφοφορία για το μέλλον των νησιών και των ακτών

24 ώρες απομένουν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας (4 Φεβρουάριου 2009) για το Χωροταξικό του Τουρισμού που προωθεί την αλλεπάλληλη διάσπαρτη δόμηση τουριστικών χωριών σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά και στις ακτές με επιδότηση έως και 50% και υπέρ-πολλαπλάσια δόμηση από ότι επιτρεπόταν έως σήμερα. Η ίδια ψηφοφορία είχε αναβληθεί αιφνίδια στις 16 Δεκεμβρίου 2008 μετά τη μαζική αντίδραση φορέων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας: των 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων* (Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Μεσόγειος SOS, Mom, Greenpeace, WWF) και των κοινωνικών φορέων (Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΕΕ, ΓΕΣΕΒΕΕ, ΤΕΕ, ΣΕΠΟΧ, ΣΑΔΑΣ, ΓΕΩΤΕΕ) αλλά και πολλών ακόμη οργανώσεων και φορέων που δεν εκπροσωπούνται στο συμβούλιο, πολιτικών κομμάτων και χιλιάδων πολιτών.

Πριν


Μεταhttp://www.diktioaigaiou.gr/contents/draseis.php?kkid=78&kid=63&action=show&m1=4&lang=1

http://www.tvxs.gr/v1902

http://www.tvxs.gr/v4408

kit_tik
Advanced Member MEMBER CLUBGreece
316 Μηνύματα

Εστάλη - 03 Feb 2009 :  20:27:28  Εμφάνιση Προφίλ Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην kit_tik  Απάντηση με παραπομπή
Σε μια πολυ ωραια προταση τα λεει ολα:

Other European countries such as Spain have been left with an ugly concrete legacy of hotels and holiday homes built during the property bubble that are now largely worthless.

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/greek-paradise-at-risk-as-athens-plans-to-rip-up-planning-rulebook-961413.html

Κορυφή σελίδας

kit_tik
Advanced Member MEMBER CLUBGreece
316 Μηνύματα

Εστάλη - 04 Feb 2009 :  12:37:19  Εμφάνιση Προφίλ Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην kit_tik  Απάντηση με παραπομπή
Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με στόχο μια θετική γνωμοδότηση

Tου Γιωργου Λιαλιου

Με έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και παρεμβάσεις επιχειρεί το τελευταίο διάστημα το ΥΠΕΧΩΔΕ να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, σε σχέση με το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό.

Στόχος του υπουργείου είναι το Συμβούλιο να καταλήξει σήμερα στην τελευταία συνεδρίασή του σε μια θετική γνωμοδότηση, έστω και με κάποιες παρατηρήσεις.

Δύσκολη η προσπάθεια

Προσπάθεια που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση σχεδόν του συνόλου του επιστημονικού και τεχνικού κόσμου, των επαγγελματιών του τουρισμού και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, που θεωρούν ότι ανοίγει τον δρόμο για την άγρια τσιμεντοποίηση των τελευταίων παρθένων ακτών και νησιών της χώρας.

Η εξέταση του ειδικού χωροταξικού από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας (αποτελείται από εκπροσώπους του τεχνικού και επιστημονικού κόσμου, συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων) διακόπηκε αιφνιδίως στις 16 Δεκεμβρίου, μετά την «ομοβροντία» δέκα περιβαλλοντικών οργανώσεων που ζήτησαν την άμεση απόσυρσή του. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», στο διάστημα που μεσολάβησε, το ΥΠΕΧΩΔΕ διά υψηλόβαθμου στελέχους του (με#8230; ειδίκευση στις «δύσκολες» αποστολές) επιδόθηκε σε αγώνα δρόμου, για να ασκηθεί πίεση στα μέλη του Συμβουλίου και να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι επιχειρήθηκε προσέγγιση ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο, με εκπροσώπους φορέων που έχουν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους στο σχέδιο. Η αγωνία του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι δικαιολογημένη. Παρόλο που η γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας δεν έχει δεσμευτικό, αλλά μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα, μια αρνητική γνωμοδότηση θεωρείται ότι θα εντείνει την πολεμική που το σχέδιο δέχεται σε πολιτικό επίπεδο.

Ηδη, το ΠΑΣΟΚ διά του εκπροσώπου του για θέματα ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Μανιάτη υποσχέθηκε ότι το πλαίσιο θα αποσυρθεί όταν το ΠΑΣΟΚ έρθει στην εξουσία, ενώ ενάντια στο πλαίσιο έχει ταχθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενάντια στο χωροταξικό του τουρισμού, συλλέγοντας ήδη 6.500 υπογραφές από «επωνύμους» και πολίτες. Το διακύβευμα, όμως, είναι μεγάλο και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς το σχέδιο θα εξυπηρετήσει τον χώρο του real estate και τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, παρακάμπτοντας τα όσα ισχύουν για τους κοινούς θνητούς, για τη δόμηση σε περιοχές εκτός σχεδίου. Μέχρι στιγμής, πάντως, η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου είναι αρνητικά διακείμενη στο σχέδιο.

Αντιρρήσεις

Το Τεχνικό και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, οι σύλλογοι Πολεοδόμων-Χωροτακτών και Αρχιτεκτόνων, ο ΣΕΒ, η ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΓΣΕΕ, η ΓΕΣΕΒΕ και ο Ακτούρος έχουν δηλώσει δημόσια ότι πρόκειται να το καταψηφίσουν. Η ΕΝΑΕ και η ΚΕΔΚΕ, παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις τους και τις πιέσεις που δέχονται από τη «βάση» (δηλαδή τις θιγόμενες από το σχέδιο περιοχές, ιδίως τα νησιά), εκτιμάται ότι τελικά θα πειθαρχήσουν στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ θετική εκτιμάται ότι θα είναι και η τελική θέση του Συλλόγου Περιφερειολόγων και του Εθνικού Κέντρου Υγροτόπων Βιοτόπων. Ολα βέβαια θα κριθούν σήμερα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_04/02/2009_302032
Κορυφή σελίδας

kit_tik
Advanced Member MEMBER CLUBGreece
316 Μηνύματα

Εστάλη - 04 Feb 2009 :  19:34:38  Εμφάνιση Προφίλ Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην kit_tik  Απάντηση με παραπομπή
Χωροταξικό: εννέα μεγάλα όχι στο ειδικό πλαίσιο του τουρισμού

Χωρίς τη θετική γνωμοδότηση της πλειοψηφίας των 19 μελών του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας έπεσε η αυλαία για το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού, το οποίο παρά τις έντονες πιέσεις και τις παρασκηνιακές διεργασίες του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη συναίνεση του πολιτικού, επιστημονικού και τεχνικού κόσμου της χώρας. Σε μια συνεδρίαση που διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες και από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι μεγάλες απουσίες όπως εκείνη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος που δεν προσήλθε καν στη διαδικασία, το σχέδιο καταψήφισαν εννέα φορείς (δέκα μαζί με το ΞΕΕ), θετικά γνωμοδότησαν επτά συν το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων και η περιβαλλοντική οργάνωση ΙΝΤΕΝ-Synergy, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ με μεγάλες επιφυλάξεις. Αρνητική ήταν η θέση των μεγάλων επιστημονικών, συνδικαλιστών και τεχνικών φορέων, καθώς το χωροταξικό του τουρισμού καταψηφίστηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών, τον Σύνδεσμο Αρχιτεκτόνων, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, τη ΓΣΕΕ, τη ΓΕΣΕΒΕ, την ΠΑΣΕΓΕΣ και τον ΣΕΒ, όπως και από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις (WWF, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Αρκτούρος κ.ά.), φορείς που σε μεγάλο βαθμό ζητούν και την απόσυρσή του.

Υπέρ, εκτός από τον πρόεδρο του Συμβουλίου και τους δύο καθηγητές των Πανεπιστημίων Αιγαίου και Πατρών που διορίζονται από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τάχτηκαν η ΕΝΑΕ, η ΚΕΔΚΕ και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Περιφερειολόγων, που εκπροσωπούν ένα μεγάλο τμήμα του νησιωτικού και παραθαλάσσιου εθνικού μας πλούτου.

Με δεδομένο ότι ο ρόλος του Συμβουλίου έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, η καταψήφιση του χωροταξικού επαληθεύει το καθολικό σφυροκόπημα που δέχεται, επί της ουσίας όμως δεν δημιουργεί ανατροπές, καθώς η ψήφισή του θα γίνει με Κοινή Υπουργική Απόφαση χωρίς να περάσει από τη Βουλή. Η άποψη των μελών του Εθνικού Συμβουλίου είναι ότι το χωροταξικό σχέδιο θολώνει σκοπίμως το τοπίο, χωρίς να υπηρετεί τις αρχές αναφορικά με το πού επιτρέπεται και τι και χωρίς να δημιουργεί τους μηχανισμούς που θα ελέγχουν και θα παρακολουθούν το τουριστικό «παραλήρημα». Τα σημεία που συναντούν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις επικεντρώνονται στον τομέα των σύνθετων τουριστικών προϊόντων με τη δημιουργία ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών, στον περιορισμό των ορίων αρτιότητας στις ορεινές περιοχές, στην τουριστική κατάληψη παρθένων νησιωτικών χώρων (το χωροταξικό μνημονεύει πιλοτικές επενδύσεις σε τέσσερις βραχονησίδες), αλλά και στην επέκταση της εκτός σχεδίου δόμησης ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές.

To ΠΑΣΟΚ, διά του εκπροσώπου του κ. Γιάννη Μανιάτη, ζητά την απόσυρσή του, υποστηρίζοντας ότι το χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό: «Εχει απλώσει πάνω από ολόκληρη τη χώρα ένα τεράστιο πανό που γράφει #8220;ΠΩΛΕΙΤΑΙ#8221;». Ο ίδιος χαρακτηρίζει μεγάλη ήττα της κυβέρνησης την καταψήφισή του και δηλώνει ότι δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, όταν αναλάβει την εξουσία, είναι η ακύρωσή του.

http://www.protothema.gr/content-perivallon.php?id=23355

και

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=40835244
Κορυφή σελίδας
  Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
 Νέο Θέμα  Απάντηση
 Εκτύπωση
Μετάβαση:
ΚΑΚΤΟΣ - Forum © 2005-2012 Cactus.Thelo.gr Κορυφή σελίδας
This page was generated in 0.09 seconds. S.n.i.t.z. F.o.r.u.m.s 2000