ΚΑΚΤΟΣ - Forum - carpobrotus...βρώσιμος καρπός...ΟΛΑ τα είδη>??????
ΚΑΚΤΟΣ - Forum
ΚΑΚΤΟΣ - Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | | Προσωπικά μηνύματα | Αναζήτηση | Συχνές Ερωτήσεις
Όνομα Μέλους:
Κωδικός:
Αποθήκευση κωδικού
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?

 Όλα τα Forum
 Γενικά
 Αλλα παχύφυτα
 carpobrotus...βρώσιμος καρπός...ΟΛΑ τα είδη>??????
 Νέο Θέμα  Απάντηση
 Εκτύπωση
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  

orfeas_t
Advanced Member MEMBER CLUB



Greece
210 Μηνύματα

Εστάλη - 11 Jul 2010 :  20:25:32  Εμφάνιση Προφίλ Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην orfeas_t  Απάντηση με παραπομπή
Να ρωτήσω κάτι βρε παιδιά...εαν ξέρετε...
;)

Ξέρει κανείς εαν ΌΛΑ τα ειδη του carpobrotus ειναι εδωδιμα???????
Η λέξη carpobrotus βγαινει απο τα αρχαια ελληνικα καρπος και βρωτος...βρωσιμος καρπος..φαγωσιμο φρουτο νεο ελληνιστι δλδ/.....

Μαζεψα κατι φρουτα μιας που ειναι η εποχη τους και θα τα κανω μαρμελαδα (sour fig jam)....
Alla θα ήταν εφησυχαστικό να ήξερα πως όλα τα ειδη του είναι εδωδιμα!!!!
:/
:)

http://www.herbgarden.co.za/mountainherb/herbinfo.php?id=185

Sour Fig Jam
500g dried sour figs
500g white sugar
1 litre waτer
2 Tbsp lemon juice
2cm piece of fresh ginger
1 tsp cloves
Soak the figs in water for 12 hours. Remove the hard part at the bottom.
Cover the fruit with water and boil until tender then drain.
Boil the sugar and water and stir until the sugar dissolves.
Add the fruit, lemon juice, ginger and cloves. Boil until the syrup becomes thick. Pour into sterilised jars. Seal and label

____

Για όνομα του..Κάκτου!!

kaktos
Forum Admin MEMBER CLUB



4063 Μηνύματα

Εστάλη - 18 Jul 2010 :  09:56:34  Εμφάνιση Προφίλ  Μετάβαση στην προσωπική σελίδα του/της kaktos Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην kaktos  Απάντηση με παραπομπή
Δεν το είχα σκεφτεί ότι τρώγονται παρόλο που το όνομα του γένους "το λέει ξεκάθαρα"...
Διάβασα πριν λίγο στο βιβλίο Aiozoaceae ότι όλα τα είδη του γένους Carpobrotus είναι βρώσιμα (θα ήταν μάλλον πολύ παραπλανητικό ένα φυτό να έχει τέτοιο όνομα και να μην τρώγεται). Η διαφορά ανάμεσα στα είδη βρίσκεται στο πόσο γευστικά είναι.
Έτσι, πιο γευστικά είναι (σύμφωνα με τους συγγραφείς):
Carpobrotus edulis, όχι τόσο νόστιμα όσο τα παρακάτω
Carpobrotus deliciosus, τα φρούτα τρώγονται ωμά και είναι γλυκά
Carpobrotus acinaciformis, πολύ νόστιμα φρούτα με ξινο-αλμυρή γεύση, γίνονται πολύ καλή μαρμελάδα
Carpobrotus quadrifidus, φρούτα που τρώγονται ωμά
Carpobroutus sauerae, φρούτα γλυκά
Για τα άλλα είδη που περιγράφονται δεν αναφέρονται γεύσεις (C. dimidiatus, C. mellei, C. muirii)
Υποθέτω ότι σ' εκείνα που δεν αναφέρεται ότι τρώγονται ωμά είναι καλύτερη η γεύση τους σε μαρμελάδα (?)

Το βιβλίο περιλαμβάνει μόνο Μεσημβριάνθεμα της Αφρικής.
Υπάρχουν όμως και ορισμένα είδη Carpobrotus από την Αυστραλία. Εκανα μόλις μια αναζήτηση και είδα ότι, όπως είναι αναμενόμενο, κι αυτά τρώγονται, όπως του
Carpobrotus rossii, φρούτα τρώγονται ωμά αλλά και αποξηραμένα
Carpobrotus glaucescens, αλμυρή γεύση σαν ακτινίδιο
Carpobrotus virescens

Να πω ακόμη ότι εκτός από τους καρπούς αναφέρεται σε διάφορες πηγές ότι τρώγονται και τα φύλλα τους βραστά (ιθαγενείς τα μαγειρεύουν με κρέας) ή τουρσί. Τα φύλλα έχουν γεύση αλμυρή. Κι εκτός από το φαγητό... τα φύλλα έχουν διάφορες φαρμακευτικές χρήσεις όπως της Aloe Vera

Μας άνοιξες την όρεξη Ορφέα. Θα ψάξω να τα βρω, τουλάχιστον τα παραπάνω νόστιμα, μιας κι είναι κι εύκολα φυτά στην καλλιέργεια, για να καλύψουν μερικές γλάστρες...
Αν κάνεις μαρμελάδα πες μας τι έγινε και πώς ήταν.
Κορυφή σελίδας

kaktos
Forum Admin MEMBER CLUB



4063 Μηνύματα

Εστάλη - 18 Jul 2010 :  10:10:04  Εμφάνιση Προφίλ  Μετάβαση στην προσωπική σελίδα του/της kaktos Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην kaktos  Απάντηση με παραπομπή
Το πιο κοινό είδος που συναντάμε στην Ελλάδα σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες κλπ νομίζω είναι ο Carpobrotus acinaciformis ή ο C. edulis


http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Carpobrotus_acinaciformis-P1020551.jpg


http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Carpobrotus_edulis_a.JPG
Κορυφή σελίδας

orfeas_t
Advanced Member MEMBER CLUB



Greece
210 Μηνύματα

Εστάλη - 19 Jul 2010 :  04:53:42  Εμφάνιση Προφίλ Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην orfeas_t  Απάντηση με παραπομπή
Ναί είναι πολύ εύκολα στην καλλιέργεια....αφου αναφερεται και ως ζιζανιο στην καλιφόρνια κλπ!!!!!!!!!!ναι το διαβασα πως γινοντε τουρσι τα φυλλα...και θελω να το κανω και αυτο!!!!!!!!! :) ηδη εχω κανει κριταμα απο την θαλασσα!!!!!!!!!παχυφυτο και αυτο!!!!!!!και οι καρποβρωτοι έχουν και υπεροχα λουλουδια....ειναι σαν ηλιοι!!!!!!!!!!αραγα τα γνωριζαν οι αρχαιοι ελληνες?επειδη εχει αρχαιοελληνικη ονομασια....αλλα να μου πεις οι βοτανολογοι ολο ελληνικα και λατινικα ονοματα διναν....δεν ξερω.... :/ Η μαρμελαδα που εκανα απο τον carpobrotus edulis εγινε πολυ ωραια....θα δοκιμασω και απο τον acinaciformis!!!!!!!!!! :)

kaΠου διαβασα συνταγη για 500γρ απο το ενα και 500γρ απο τον εντουλισ... έχει γευση σαν σύκο...σαν φραουλα....πιο πολυ σαν συκο νομιζω! ε λεγεται και sour fig!!!!!!!!!ξινο συκο!!!!Δεν ειναι τυχαιο!!!!!!!!! ;) απλα μου εγινε πολυ πηχτη λογικα εξαιτιας της υψηλης περιεκτηκοτητας των φρουτων σε πικτηνη...η πικτηνη βρισκεται στους σπορουσ....και εχει πολλα πολλα σπορακια μεσα....βεβηαια ισως την εβρασα και παραπανω απο ότι πρεπει.... :/ την επομενη φορα σιγουρα θα γινει πολυ πιο ωραια...επισησ τα εκανα και αποξηραμενα!!!!τα περασα απο κλωστη!!!!οπως κανουν τις πιπεριες στα χωρια!!!!!!!!!!!! Δοκίμασε το kaktos!!!!!!!!!!!! Θα με θυμηθείς!!!!!!!!!!! :) την αλοιβω σε φετα του τοστ για πρωινο....εχει βιταμινες διαβασα κλπ....και εχει καθαρτικη δραση....

Eyxaριστώ πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες σου!!!!!!!! :-)

Ίσως γίνει απο εμένα η αρχή και διαδωθεί η βρωσιμότητα του φυτού αυτού στην Ελλάδα!!!!!!!! :) Γιατι μεταξυ μας δεν νομίζω πως θα το γνωρίζουν και πολλοι αυτο!!!!!!! Καλά εκτός απο εμάς που ασχολούμαστε με "παράξενα" φυτά και "ψαχνόμαστε"!!!!!!!!!!

Δοκίμασε το και διάδωσε την πληροφορία!

Εγω μαζεψα τους καρπους απο μια τεραστια φυτεμενη εκταση σε εναν σταθμο προαστιακου!!!!αλλα δεν ειναι επανω στον δρομο!ευτυχως! :) ειναι και πιο καθαρα ετσι!!! επισησ σε παραλιες τα φυτευουν κλπ.... απλωνει και μεγαλωνει γρηγορα!!!!!!!!πραγματικο ζιζανιο!!!!!!!!!

Για όνομα του..Κάκτου!!
Κορυφή σελίδας

orfeas_t
Advanced Member MEMBER CLUB



Greece
210 Μηνύματα

Εστάλη - 19 Jul 2010 :  04:56:15  Εμφάνιση Προφίλ Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην orfeas_t  Απάντηση με παραπομπή
Επίσης διάβασα και αυτό που ανέφερες ότι τα φύλλα έχουν ιδιότητες παρόμοιες με την αλόη βέρα και εντυπωσιάστηκα!!!!! Είναι ένα βότανο εκτός απο τροφή!!!! Ένα δώρο της φύσης....στην αφρικη...που ταξιδεψε ήρθε και ευδοκιμεί στην Ελλάδα!!!! :)

Για όνομα του..Κάκτου!!
Κορυφή σελίδας

kaktos
Forum Admin MEMBER CLUB



4063 Μηνύματα

Εστάλη - 19 Jul 2010 :  17:16:24  Εμφάνιση Προφίλ  Μετάβαση στην προσωπική σελίδα του/της kaktos Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην kaktos  Απάντηση με παραπομπή
Καλή όρεξη με τη μαρμελάδα σου!
Πραγματικά δε νομίζω ότι το γνωρίζει αυτό ο κόσμος, ότι τρώγονται τα φρούτα, εγώ δεν το ήξερα. Κι είναι γεμάτη η Ελλάδα απ΄αυτά.
Στις φαρμακευτικές χρήσεις αναφέρονται εδώ πολλές:
http://en.wikipedia.org/wiki/Carpobrotus
Στα τσιμπίματα από κουνούπια + εγκαύματα από ήλιο κόβουμε ένα κομματάκι βλαστό και τρίβουμε-βρέχουμε το σημείο επάνω στο δέρμα που είναι το τσίμπημα για τον κνησμό. Το ήξερα και το έκανα ως τώρα μόνο με τα Sempervivum.
Επίσης, έχει αντιβακτηριδιακή δράση.

Να σε ρωτήσω: πώς ξεχωρίζεις τα 2 είδη? ...έχω και καιρό να τα δω κάπου... Στο βιβλίο λέει ότο ο C. acinaciformis έχει φύλλα σε σχήμα δρεπανιού, πρασινομπλέ ενώ ο edulis εντελώς πράσινα (του γρασιδιού) και με τρεις πλευρές. Στις φωτογραφίες που κοίταξα στο ίντερνετ και στο βιβλίο δε φαίνεται τόσο εύκολη η αναγνώριση (δεδομένου ότι έχουν και ίδιο χρώμα λουλουδιών)
Κορυφή σελίδας

orfeas_t
Advanced Member MEMBER CLUB



Greece
210 Μηνύματα

Εστάλη - 19 Jul 2010 :  23:47:16  Εμφάνιση Προφίλ Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην orfeas_t  Απάντηση με παραπομπή
Apo όσο ξέρω και του edulis τα φύλλα γίνοντε κοκκινα εαν ειναι στον ήλιο...Εγω στο βιβλίο που έχω "food plants of the world" του ben erik van wyk αναφέρει πως τα edulis εχουν κιτρινο χρωμα τα ανθη...και γινοντε πορτοκαλί με την ηλικία...(ή όταν γονιμοποιηθουν απο μωβ ginonte σαν ροζ) ενω αναφερει οτι ο acinaciformis εχει ΜΩΒ ή ροζ ανθη!!!!!!!!

ΟΠΟΤΕ Ο ΕDULIS KITRINA KAI O ACINACIFORMIS MΩΒ!!!!!!!εΓΩ ετσι τα ξεχωρίζω....

Βεβαια εχω δει και ελαχιστες εικονες απο edulis sτο νετ που δειχνει με μωβ λουλουδια αλλα πιστευω εχουν καμει λαθος αναγνωριση....

ο C,Edulis εχει ΚΙΤΡΙΝΟ-λευκα λουλουδια που γίνοντε ωριμαζοντας πορτοκαλι-ροζ.....
"Flowers are solitary, 100-150 mm in diameter, yellow, fading to pale pink, produced mainly during late winter-spring (August-October). They open in the morning in bright sunlight, and close at night. Look into the centre of the flower and you'll see many stamens surrounding a beautiful starfish-like stigma. This species is easily distinguished from the others as it is the only one with yellow flowers."
Απο http://www.plantzafrica.com/plantcd/carpobed.htm

Εγω τον C.acinaciformis apo ton C.chilensis δυσκολευομαι λιγο να αναγνωρισω...αλλα τωρα που μου επιβεβαιωσες απο το βιβλιο σου πως ειναι ολα οι καρποβρωτοι εδωδιμοι δεν με απασχολει πια! :)

Την απολαυμβάνω κάθε πρωι..την αλοιφω σε φετα του τοστ...την αραιωσα και με καυτο νερο και ειναι καλη η πυκνοτητα της τωρα... :-) η συνταγη είναι αυτη που αναφερω παραπανω....το σιροπι το αρωματισα με πιπεροριζα(ginger) kai γαρυφαλλα...
Η γεύση του μοιαζει σε μεγαλο βαθμό με μαρμελάδα σύκο που είχα φαει σπιτικη παλαιοτερα....

Ναι πράγματι το ελάχιστον στην περιοχή μου υπάρχει σε μεγάλες εκτάσεις φυτεμενο σε παραλια και στον προαστιακο όπως σου προειπα...Δεν το γνωρίζει ο κόσμος και είναι κρίμα...Στο μέλλον ίσως εμφανιστεί σε καταστήματα με βιολογικα ως σουπερ food!!!!ποιος ξέρει.... :)

Sempervivum ε?
Δεν το γνωριζα πως εχει και αυτο αντιβακτηριδιακη δραση...διαβασα για τον καρποβρωτο πως οι αφρικανοι το στιβουν στο γουδι για να βγαλουν τον χυμο και το βαζουν σε εγκαυματα εκζέματα κλπ....ΦΟΒΕΡΟ!!!! :-) εγω στο προσωπο βαζω αλοη βερα απο την γλαστρα μου αλλα τωρα θα δοκιμασω και αυτο πιθανοτατα!!!!χα χα χα..... :-) Είμαστε ιδιαίτερα άτομα...τι να κάνουμε?!!! ;)



Για όνομα του..Κάκτου!!
Κορυφή σελίδας

orfeas_t
Advanced Member MEMBER CLUB



Greece
210 Μηνύματα

Εστάλη - 20 Jul 2010 :  00:08:57  Εμφάνιση Προφίλ Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην orfeas_t  Απάντηση με παραπομπή
Εκτός εαν είναι κάποιο υβρίδιο edulis με καποιο αλλο μωβ!!!Πάντως και στο βιβλίο που εχω και στην ιστοσελίδα αναφέρει πως ο edulis αναγνωρίζεται εύκολα απο τα υπόλοιπα είδη καθώς είναι το μοναδικό είδος καρπόβρωτου με κίτρινα λουλούδια!!!!! "This species is easily distinguished from the others as it is the only one with yellow flowers." Έχω σκοπό να κάνω και γλυκό του κουταλιού!!!! :)

Στην μαρμελαδα καθαρισα όλη την εξωτερικη φλουδα την πρασινη...αλλα στην επομενη ισως αφαιρεσω μονο το κατω μερος και το πανω με τους ξεραμενους στημονες και πεταλα!!!!! :)

Επειδή ήταν χρονοβόρο να τα καθαρίσω...κατι άλλο που θα ήθελα να προσθέσω ενημερωτικά για όποιον διαβάζει είναι ότι μερικοί μάγειρες προτιμούν ώριμα φρουτα και όχι αποξηραμένα...μαλλον και εγω εκει καταληγω...επειδη μου φαινοντε πιο νοστιμα οταν ειναι κανονικα...οσο ξεραινεται το φρουτο σαν να ξυνιζει παραπανω ο πολτος που εχει μεσα....τα φρουτα εχουν υπεροχο αρωμα οταν ειναι ωριμα...να μην αρχιζουν και γινοντε καφε ομως...αν και στην αφρικη απο οτι καταλαβα απο την ερευνα μου πιο πολυ αποξηραμενα τα μαζευουν...τεσπα..γουστα ειναι αυτα! :)

Για όνομα του..Κάκτου!!
Κορυφή σελίδας

kaktos
Forum Admin MEMBER CLUB



4063 Μηνύματα

Εστάλη - 21 Jul 2010 :  23:10:19  Εμφάνιση Προφίλ  Μετάβαση στην προσωπική σελίδα του/της kaktos Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην kaktos  Απάντηση με παραπομπή
quote:
Είχε αποσταλεί από orfeas_t



ΟΠΟΤΕ Ο ΕDULIS KITRINA KAI O ACINACIFORMIS MΩΒ!!!!!!!εΓΩ ετσι τα ξεχωρίζω....

Βεβαια εχω δει και ελαχιστες εικονες απο edulis sτο νετ που δειχνει με μωβ λουλουδια αλλα πιστευω εχουν καμει λαθος αναγνωριση....



Σωστά, δεν το πρόσεξα αυτό, το γράφει στην περιγραφή και του βιβλίου (κίτρινο άνθος). Αλλά η αλήθεια είναι στο ιντερνετ πολλές οι φωτογραφίες με μωβ λουλούδι, όπως λες πιθανόν λάθος αναγνώριση ή υβρίδια?
Χωρίς λουλούδι σκεφτόμουν εγώ αναγνώριση και τώρα που το σκέφτομαι δεν έχω δει πουθενά με κίτρινο λουλούδι, ή απλά μπορεί να μην το πρόσεξα ποτέ.
Επίσης, θυμήκα ότι πέρυσι έφερα ένα κομμάτι από Εύβοια και το έχω έξω σε γλάστρα...ξεχασμένο. Δεν ξέρω τι λουλούδι κάνει. Θα το φωτογραφήσω αύριο.
Πριν αρκετά χρόνια είχα ένα - προφανώς acinaciformis γιατί έκανε μωβ λουλούδια - το είχα κόψει από παραλία στο Βόλο. Το έριξα στη - μοναδική τότε - ψηλή γλάστρα του μπαλκονιού με τη μεγάλη μου οπούντια. Όταν κρεμάστηκε κι άρχισε να έρπει το έβγαλα έξω απ' τα κάγκελα (όχι να κρέμεται) και κάθε χρόνο μεγάλωνε κατά μήκος του μπαλκονιού λίγο λίγο κι έγινε αρκετά μεγάλο. Κάθε καλοκαίρι ήταν εντυπωσιακό με την ανθοφορία του, σαν μπορντούρα στο μπαλκόνι. Χάλασε τη χρονιά με τον παγετό και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Διάβασα ότι αντέχει μέχρι τους -4 αλλά είδα κι αυτή τη φωτογραφία στην Ιρλανδία και μου κάνει πραγματικά εντύπωση....πώς αντέχει εκεί και το δικό μου χάλασε ?
http://www.invasivespeciesireland.com/mostunwanted/detail.asp?id=54
Κορυφή σελίδας

vangelis
Advanced Member MEMBER CLUB



Greece
515 Μηνύματα

Εστάλη - 22 Jul 2010 :  01:46:05  Εμφάνιση Προφίλ Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην vangelis  Απάντηση με παραπομπή
Φωτεινή, μόλις διάβασα ότι αντέχει στην Ιρλανδία σκέφτηκα το
"Ρεύμα του Κόλπου" ( Gulf Stream ) , σίγουρα και ότι είναι
ακριβώς δίπλα στη θάλασσα παίζει ρόλο, στην ενδοχώρα δε θα
επιβιώνουν, βρήκα μια φωτογραφία από το internet


Σίγουρα άλλο το κλίμα της Νότιας Αφρικής και άλλο της
Ιρλανδίας... θεωρίες λέμε τώρα...
Ετσι κι αλλιώς η φύση δε θα σταματάει να αλλάζει, να εξελίσσεται, εμείς απλώς παρατηρούμε...
και βοηθάμε στην καταστροφή της βιοποικιλότητας, στο σύνολο, σαν ανθρωπότητα...

Υ.Γ. : Εγώ σαν C. edulis είχα ανεβάσει μια φωτογραφία τον Απρίλη
http://cactus.thelo.gr/forum/el/topic.asp?TOPIC_ID=935&whichpage=3


Κορυφή σελίδας

kaktos
Forum Admin MEMBER CLUB



4063 Μηνύματα

Εστάλη - 24 Jul 2010 :  09:21:49  Εμφάνιση Προφίλ  Μετάβαση στην προσωπική σελίδα του/της kaktos Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην kaktos  Απάντηση με παραπομπή
Σωστά που το σκέφτηκες. Μάλλον κάτι τέτοιο θα συμβαίνει με τις θερμοκρασίες.
Ο edulis σου ωραίος. Φύλαξέ τον για μαρμελάδα Το δικό μου μάλλον acinaciformis, το κοίταξα τώρα πριν και γαλαζοφέρνει κάπως ο βλαστός. Θα το δοκιμάσω σίγουρα όταν φτιάξει φρούτο!
Κορυφή σελίδας

kaktos
Forum Admin MEMBER CLUB



4063 Μηνύματα

Εστάλη - 24 Jul 2010 :  10:03:03  Εμφάνιση Προφίλ  Μετάβαση στην προσωπική σελίδα του/της kaktos Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην kaktos  Απάντηση με παραπομπή
Όπως το λες!:
http://en.wikipedia.org/wiki/Climate_of_the_Republic_of_Ireland
"...severe freezes occur only occasionally in winter, with temperatures below -5 °C (23.0 °F) being very uncommon..."
Δες το hardiness στο χρωματισμένο χάρτη, τα παράλια είναι hardiness 10 (κατώτατη -1 °C)
(εδώ για τις ζώνες ανθεκτικότητας: http://en.wikipedia.org/wiki/Hardiness_zones)


Κορυφή σελίδας

vangelis
Advanced Member MEMBER CLUB



Greece
515 Μηνύματα

Εστάλη - 24 Jul 2010 :  13:23:17  Εμφάνιση Προφίλ Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην vangelis  Απάντηση με παραπομπή
Περί καρπού ο λόγος....στη μέση κομμένος, μυρίζει και μοιάζει με ακτινίδιο
Δε δοκίμασα τη γεύση, αν συνεχιστεί η κρίση ίσως
Για μαρμελάδα πρέπει να είναι ενδιαφέρον, αλλά πρέπει
να ξέρεις πότε πρέπει να το κόψεις, γιατί οι καρποί
αφυδατώνονται όσο περνάνε οι μέρες. Θα δω για του χρόνου για
μαρμελάδα γιατί οι περισσότεροι καρποί είναι αφυδατωμένοι.

Κορυφή σελίδας

orfeas_t
Advanced Member MEMBER CLUB



Greece
210 Μηνύματα

Εστάλη - 31 Jul 2010 :  00:13:52  Εμφάνιση Προφίλ Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην orfeas_t  Απάντηση με παραπομπή
Πράγματι όταν είναι φρέσκο εχει μια γλυκιά γεύση σαν ακτινίδιο!!!!!!!!σαν μπανάνα...σαν ακτινιδιο μαλλον πιο πολύ!φρουτώδης ευωδιά...Εγω αυτήν που είχα κάνει την είχα κάνει με φρέσκα φρούτα,.,,ώριμα...αρχες ιουλίου ήταν εαν θυμάμαι καλά...αλλα πήγα και ξαναμάζεψα τώρα πάλι...και ήταν αποξηραμένα...εξωτερικά...καφε χρωμα...θα τα κανω και αυτα...ετσι και αλλιως η συνταγη που ειχα εκτελέσει ελεγε για αποξηραμενα φρουτα.,..τα μουλιαζεις σε βρασμενο νερο και μετα αφαιρεις τους στημονες και το κατω μερος...μετα τα βραζεις και τα ριχνεις στο σιροπι και βραζεις μεχρι να πηξει...οπως λεει η συνταγη...αυτή την φορα θα χρησιμοποιήσω την φαντασία και την εφευρετικότητα μου/....θα βαλω και ζελατίνη όπως εχω διαβασει σε αλλες συνταγες για μαρμελαδα για να πηξει πιο νωρις...η πείρα παίζει ρόλο στην μαγειρική! :/ ;) αν και πιστεύω πως είναι πιο ωραία όταν είναι ωριμα τα φρουτα...αλλα ας το δοκιμάσω και ετσι...και αυτα που ειχα μαζεψει μερικα που τα ειχα βαλει σε κλωστή εγιναν και αυτα αποξηραμενα...σαν ξηρά σύκα...εξωτερικα σκληρά και μεσα μαλακα...πλεον δεν υπαρχουν φρεσκα....παει η εποχη τους...περασε...του χρόνου εχω σκοπό να κάνω και γλυκό του κουταλιού! :-) μια νεα αγάπη εχει ξεκινήσει!χα χα χα...σιγουρα παντως με τοσα πολλα σπορακια που εχει κανει κατι σαν Peeling στο εντερικο σύστημα...για αυτό και αναφερει πως εχει καθαρτικές ιδιοτητες...ειχα ακουσει πως και το σύκο καθαρίζει το εντερικό σύστημα...

Για όνομα του..Κάκτου!!
Κορυφή σελίδας
  Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
 Νέο Θέμα  Απάντηση
 Εκτύπωση
Μετάβαση:
ΚΑΚΤΟΣ - Forum © 2005-2012 Cactus.Thelo.gr Κορυφή σελίδας
This page was generated in 0.2 seconds. S.n.i.t.z. F.o.r.u.m.s 2000