Η καλλιέργεια των κάκτων - Ειδικά χαρακτηριστικά

   


Η καλλιέργεια των κάκτων - γενικά
Νερό
Φως
Χώμα
Εποχές
Αγορά κάκτων
Ειδικά χαρακτηριστικά
Μηνιαία φροντίδα

 

Οι κάκτοι είναι μία οικογένεια φυτών, της οποίας τα μέλη μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι οι ανάγκες τους αλλά και οι συνήθειές τους είναι πανομοιότυπες. Όσο περισσότερους κάκτους αποκτά ένας συλλέκτης, τόσο περισσότερα μαθαίνει για τις ιδιαίτερες προτιμήσεις του κάθε κάκτου, ακόμη και μέσα στο ίδιο γένος. Διαφορετικοί χρόνοι ανάπτυξης που απαιτούν προσαρμογή ποτίσματος, διαφορετικά σχήματα που απαιτούν ορισμένες γλάστρες, διαφορετικό ριζικό σύστημα, διαφορετικό μέγεθος και άλλα πολλά είναι εκείνα που θα μετατρέψουν τον κάθε κακτόφιλο σε έναν εξερευνητή που διαρκώς ανακαλύπτει όλο και περισσότερα για τα αγαπημένα του φυτά. Η ανταμοιβή: υγιή φυτά που χαρίζουν όμορφα άνθη.


Ειδικά χαρακτηριστικά

Ευκολία - δυσκολία
Κάποιοι κάκτοι θεωρούνται εύκολοι ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούνται δύσκολοι στη φροντίδα. Η δυσκολία ή ευκολία συνήθως αφορά τη δυνατότητα να παρέχει κανείς στους κάκτους του συνθήκες όμοιες με εκείνες που υπάρχουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Έτσι, παρόλο που οι περισσότεροι κάκτοι προσαρμόζονται στις συνθήκες του δικού μας κλίματος, ορισμένοι χρειάζονται περισσότερη προσοχή γιατί οι συνθήκες του περιβάλλοντος όπου ζουν είναι πολύ εξειδικευμένες και κάποιες φορές δύσκολο να επιτευχθούν στο δικό μας χώρο.
Θερμοκρασία. Συνήθως αφορά τη χαμηλότερη θερμοκρασία που "αντέχει" ένας κάκτος. Οι περισσότεροι κάκτοι αντέχουν πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κάποιοι ακόμη και κάτω του μηδενός. Υπάρχουν, όμως, είδη που απαιτούν υψηλότερες θερμοκρασίες ακόμη και το χειμώνα, οπότε θα πρέπει κανείς να τα έχει σε χώρο που θα προστατεύονται από το κρύο. Βέβαια, ισχύει και το αντίστροφο: μεγάλος αριθμός κάκτων απαιτεί χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα για να ανθίσει την άνοιξη.

Υγρασία. Η "Αχίλλειος πτέρνα των κάκτων" και αφορά τόσο την υγρασία στο χώμα όσο και την υγρασία του αέρα. Όσες φορές και να το επαναλάβει κανείς δεν είναι αρκετές: οι κάκτοι είναι φυτά κατασκευασμένα για να αντέχουν την έλλειψη νερού. Κάποια είδη που ζουν σε ημι-ερήμους κι έχουν εξελιχθεί ώστε η απώλεια υγρασίας από το σώμα τους να είναι ελάχιστη, είναι πολύ πιο ευαίσθητα στο περισσότερο νερό από κάποια άλλα είδη. Ορισμένα είδη έχουν ρίζα χοντρή, σε σχήμα καρότου. Αυτά τα είδη, για παράδειγμα, είναι από τα πιο ευαίσθητα και δύσκολα στο θέμα της υγρασίας, καθώς έχουν την τάση να σαπίζουν εάν ποτιστούν πολύ.

Σύσταση του χώματος. Αφορά συνήθως το πόσο στραγγιστερό είναι ένα είδος μίγματος. Ορισμένοι κάκτοι ζουν σε χώμα που είναι ιδιαίτερα στραγγιστερό. Ακόμη, ορισμένα είδη απαιτούν πιο όξινο ph χώματος ενώ κάποια άλλα απαιτούν προσθήκη ασβεστίου στο χώμα τους για καλύτερη ανάπτυξη. Αυτές τις πληροφορίες μπορεί να τις αποκτήσει κανείς αναζητώντας ειδικές πληροφορίες για το κάθε είδος σε ειδικά βιβλία και σχετικές ιστοσελίδες στο internet.

Κάποιος που θα ήθελε να μη δυσκολευτεί πολύ, θα μπορούσε να αγοράσει κάκτους που θεωρούνται σχετικά εύκολοι. Για παράδειγμα, οι κάκτοι του γένους mammillaria (που είναι και η πολυπληθέστερη κατηγορία), δε σαπίζουν εύκολα, αντέχουν συνήθως σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και θα σας ανταμείψουν σχετικά εύκολα και γρήγορα με πάρα πολλά λουλούδια από την άνοιξη και, μερικοί, όλο το καλοκαίρι. Στην πραγματικότητα, όλοι οι κάκτοι βγάζουν άνθη. Ωστόσο, μερικοί από αυτούς πρέπει να φτάσουν σε ορισμένο μέγεθος και ηλικία για να ανθοφορήσουν.


Μέγεθος
Ένα άλλο σημαντικό κριτήριο είναι το μέγεθος. Ορισμένοι κάκτοι γίνονται στη φύση μέχρι και 20 μέτρα ψηλοί και μερικά μέτρα διάμετρο (θυμηθείτε τις ταινίες western με τους καουμπόϊδες...), γεγονός που μας δείχνει ότι σε ένα διαμέρισμα ειδικά, εκ των πραγμάτων η ανάπτυξή τους θα περιοριστεί από τη γλάστρα που θα τους έχετε (εκτός κι αν έχετε κάποιο χώρο έξω και κάποιο θερμοκήπιο). Αυτό ισχύει για τους κάκτους που, από μικροί συνήθως, έχουν σχήμα κυλινδρικό. Οι κάκτοι του γένους mammillaria μεγαλώνουν κυρίως σε διάμετρο (10-20 εκ.) παρά σε ύψος και έχουν περισσότερο σφαιρικό σχήμα. Καθώς, επίσης, γενικά η ανάπτυξή τους είναι αργή, θα μπορείτε να χαρείτε τους κάκτους και οι ανάγκες σε χώρο δεν είναι μεγάλες. Το ίδιο συμβαίνει με τους κάκτους του γένους parodia, κάποιοι echinopsis (συνήθως με θεαματικά μεγάλα άνθη), rebutia, gymnocalycium κ.α., που όλοι τους βγάζουν σχετικά γρήγορα άνθη και το μέγεθός τους είναι λογικό για οποιοδήποτε χώρο. Εάν είναι δυνατόν, ρωτήστε για το όνομα ή/και τις συνήθειες του κάκτου από εκεί που θα το αγοράσετε (λίγο δύσκολο να πετύχετε κάποιον που να γνωρίζει, αλλά, ποτέ δεν ξέρεις...)Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποκτήσετε εάν αγοράσετε κάποιο ειδικό βιβλίο για κάκτους. Εκεί θα βρείτε πιο αναλυτικές πληροφορίες για τη φροντίδα τους και άλλα χρήσιμα όπως αντιμετώπιση ασθενειών, ειδικές συμβουλές για ορισμένα είδη κ.λπ. Επίσης, μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Επισκεφτείτε τον κατάλογο των συνδέσμων και επιλέξτε από μία μεγάλη γκάμα δικτυακών τόπων σχετικών με τους κάκτους. Τέλος, υποβάλλετε κάποια απορία σας ή ερώτηση στο φόρουμ ανταλλαγής απόψεων. Πάντα κάποιος είναι πιθανό να γνωρίζει κάτι περισσότερο και να σας βοηθήσει.