Η καλλιέργεια των κάκτων - Χώμα

   


Η καλλιέργεια των κάκτων - γενικά
Νερό
Φως
Χώμα
Εποχές
Αγορά κάκτων
Ειδικά χαρακτηριστικά
Μηνιαία φροντίδα

 

Η γλάστρα των φυτών είναι το σπίτι τους. Σε αντίθεση με τα ζώα, τα φυτά δεν μπορούν να μετακινηθούν και να διαλέξουν τη γλάστρα με το χώμα που θα προτιμούσαν. Στη φύση, βέβαια, έχουν κάνει αυτές τις επιλογές, κι έτσι κάποια φυτά εξελίχθηκαν με ορισμένο τρόπο σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη όπου ζουν και είναι ο φυσικός τους χώρος. Καλλιεργώντας τους κάκτους, αλλά και ένα οποιοδήποτε φυτό σε γλάστρα, θα πρέπει να φροντίζουμε να του παρέχουμε όμοιες συνθήκες με εκείνες του περιβάλλοντός του. Ειδικά για τους κάκτους, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι το χώμα στο οποίο τοποθετούνται να είναι όσο το δυνατόν στραγγιστερό. Να επιτρέπει, δηλαδή, τη γρήγορη αποστράγγιση του νερού κάθε φορά που το ποτίζουμε. Ορισμένοι άνθρωποι νομίζουν ότι οι κάκτοι ζουν σε έρημο, όπου δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά μόνο άμμος. Αυτό είναι λανθασμένο. Ορισμένοι κάκτοι μπορεί να ζουν σε ημι-ερημικές τοποθεσίες, όπου, όμως, έχουν διαθέσιμα πολλά στοιχεία στο χώμα. Ωστόσο, όπως και με τις άλλες ανάγκες των κάκτων, έτσι και με το χώμα υπάρχουν ορισμένες ειδικές απαιτήσεις, αναλόγως του είδους του κάκτου που είναι χρήσιμο να αναζητήσει και να μάθει κανείς ώστε να παρέχει τις καλύτερες συνθήκες.


Χρήσιμες συμβουλές για το χώμα των κάκτων


Προμηθευτείτε κάποιο ειδικό χώμα για κάκτους. Το σημαντικό κριτήριο είναι να επιτρέπει το γρήγορο στράγγισμα του νερού. Ένα καλό χώμα για κάκτους μπορεί να έχει κάποιο ποσοστό άμμου ή/και πετραδάκια που βοηθούν στο στράγγισμα.

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε χώμα ειδικό για κάκτους, μπορείτε μόνοι σας να φτιάξετε κάποιο μίγμα από κοινό φυτόχωμα, τύρφη και κάποιο ποσοστό άμμου ή και πολύ ψιλό πετραδάκι. Η τύρφη παίζει το ρόλο του να κάνει πιο όξινο το ph του χώματος (που αρέσει στους περισσότερους κάκτους). Έτσι, αν δε βρείτε τύρφη, μπορείτε να βάλετε κάποιο ποσοστό χώματος για οξύφυτα (αζαλέες, γαρδένιες κ.λπ.).

Τα βοτσαλάκια και πετραδάκια που μπορεί να δείτε ότι τοποθετούνται στο επάνω μέρος της γλάστρας, πιστεύεται ότι προστατεύουν από κάποια ζιζάνια. Ένας άλλος λόγος που χρησιμοποιούνται είναι για να προστατεύουν τη βάση του φυτού από το να έρχεται σε άμεση επαφή με το χώμα. Όταν το χώμα είναι υγρό για αρκετό καιρό, αυτό μπορεί να προκαλέσει σάπισμα της βάσης του φυτού. Εκτός από αυτά, δίνουν και ωραιότερη εμφάνιση στο φυτό.

Μία πολύ καλή συμβουλή που έχω διαβάσει είναι να τοποθετείται στον πάτο της γλάστρας, πριν μπει το χώμα ένα κομμάτι χαρτιού ή φίλτρο του καφέ. Με τον τρόπο αυτό συγκρατείται το χώμα και δε φεύγει από τις τρύπες της γλάστρας.

Για να εξασφαλιστεί το ότι το χώμα στη γλάστρα δε θα παραμείνει υγρό για πολύ, είναι καλό να προτιμούνται όσο το δυνατόν μικρές γλάστρες (ανάλογα με το μέγεθος του φυτού). Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να έχετε καλύτερο έλεγχο της υγρασίας του χώματος (και πιάνουν και λιγότερο χώρο).Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποκτήσετε εάν αγοράσετε κάποιο ειδικό βιβλίο για κάκτους. Εκεί θα βρείτε πιο αναλυτικές πληροφορίες για τη φροντίδα τους και άλλα χρήσιμα όπως αντιμετώπιση ασθενειών, ειδικές συμβουλές για ορισμένα είδη κ.λπ. Επίσης, μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Επισκεφτείτε τον κατάλογο των συνδέσμων και επιλέξτε από μία μεγάλη γκάμα δικτυακών τόπων σχετικών με τους κάκτους. Τέλος, υποβάλλετε κάποια απορία σας ή ερώτηση στο φόρουμ ανταλλαγής απόψεων. Πάντα κάποιος είναι πιθανό να γνωρίζει κάτι περισσότερο και να σας βοηθήσει.