Η καλλιέργεια των κάκτων - Εποχές

   


Η καλλιέργεια των κάκτων - γενικά
Νερό
Φως
Χώμα
Εποχές
Αγορά κάκτων
Ειδικά χαρακτηριστικά
Μηνιαία φροντίδα

 

Οι κάκτοι, όπως όλα τα φυτά, ακολουθούν έναν κύκλο κατά τη διάρκεια του έτους, κατά τις διάφορες φάσεις του οποίου αναπτύσσονται ή αναστέλλουν την ανάπτυξή τους, ανθοφορούν κ.λπ. Το ρυθμό αυτό, θα πρέπει να τον σεβαστεί ο καλλιεργητής ώστε να παρέχει στα φυτά του εκείνο που χρειάζονται τη δεδομένη στιγμή. Έτσι, για παράδειγμα, αρκετά παχύφυτα του νότιου ημισφαιρίου ακολουθούν αυτό το ρυθμό ανάπτυξης, ακόμη κι όταν κάποιος τα έχει στο βόρειο ημισφαίριο. Δηλαδή, αναπτύσσονται και ανθίζουν την εποχή που στο δικό μας ημισφαίριο είναι φθινόπωρο και χειμώνας. Οι περισσότεροι κάκτοι έχουν προσαρμοστεί στο ρυθμό του βόρειου ημισφαιρίου, με κάποιες λίγες εξαιρέσεις που θα πρέπει κανείς να γνωρίζει, αναζητώντας ειδικές πληροφορίες για κάποιο συγκεκριμένο είδος.


Χρήσιμες συμβουλές για το ρόλο των εποχών στην ανάπτυξη των κάκτων


Οι κάκτοι βρίσκονται σε ανάπαυση το χειμώνα και όταν οι θερμοκρασίες είναι πάρα πολύ υψηλές το καλοκαίρι.

Κατά την εποχή της ανάπαυσης, οι κάκτοι δεν αναπτύσσονται και βρίσκονται σε μία κατάσταση νάρκης. Έτσι, εάν τους προσθέσετε νερό κατά την περίοδο αυτή, δε θα απορροφηθεί από το φυτό και θα έχει ως αποτέλεσμα να σαπίσουν οι ρίζες του.

Το χειμώνα δεν ποτίζω καθόλου τους κάκτους μου και μένουν έξω ακόμη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού χρειάζεται κάποιο πολύ αραιό πότισμα μόνο (κάθε δύο εβδομάδες).

Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, όχι μόνο δεν πρέπει να αποφεύγονται, αλλά πρέπει να επιδιώκονται καθώς απαιτούνται για την παραγωγή λουλουδιών την άνοιξη. Καλή χειμερινή θερμοκρασία θεωρείται κάτω από τους 15 ή 10 βαθμούς Κελσίου και μέχρι 8. Ωστόσο, οι περισσότεροι δικοί μου έχουν μείνει έξω και με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Υπάρχουν, όμως, και εξαιρέσεις. Βρείτε το όνομα του κάκτου σας και αναζητήστε τυχόν ειδικές πληροφορίες. Σημαντικός παράγοντας για να αντέξουν τις χαμηλές θερμοκρασίες είναι το χώμα των φυτών να είναι απολύτως στεγνό.

Εάν δεν μπορείτε να αφήσετε τους κάκτους σας έξω σε κάποιο μπαλκόνι, επιλέξτε κάποιο δωμάτιο που δεν έχει θέρμανση, ή τουλάχιστον, έχει χαμηλότερη θερμοκρασία από το υπόλοιπο σπίτι.

Όταν έρθει η άνοιξη και εξαλειφθεί ο κίνδυνος παγωνιάς, μπορείτε να "ξυπνήσετε" τα φυτά, ψεκάζοντάς τα με λίγο νερό. Με τον τρόπο αυτό θα πάρουν κάποια λίγη υγρασία χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο να σαπίσουν και θα αισθανθούν ότι μπορούν να ξεκινήσουν τον θερινό τους κύκλο. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται και ξεσκόνισμα του δέρματός τους που είναι απαραίτητο για να αναπνέουν.

Συμβουλευτείτε και τις οδηγίες μηνιαίας φροντίδας των κάκτων.Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποκτήσετε εάν αγοράσετε κάποιο ειδικό βιβλίο για κάκτους. Εκεί θα βρείτε πιο αναλυτικές πληροφορίες για τη φροντίδα τους και άλλα χρήσιμα όπως αντιμετώπιση ασθενειών, ειδικές συμβουλές για ορισμένα είδη κ.λπ. Επίσης, μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Επισκεφτείτε τον κατάλογο των συνδέσμων και επιλέξτε από μία μεγάλη γκάμα δικτυακών τόπων σχετικών με τους κάκτους. Τέλος, υποβάλλετε κάποια απορία σας ή ερώτηση στο φόρουμ ανταλλαγής απόψεων. Πάντα κάποιος είναι πιθανό να γνωρίζει κάτι περισσότερο και να σας βοηθήσει.