Η καλλιέργεια των κάκτων - Αγορά κάκτων

   


Η καλλιέργεια των κάκτων - γενικά
Νερό
Φως
Χώμα
Εποχές
Αγορά κάκτων
Ειδικά χαρακτηριστικά
Μηνιαία φροντίδα

 

Η προμήθεια ενός νέου κάκτου συνδέεται με κάποια σημεία τα οποία πρέπει να προσέξει κανείς και αφορούν κυρίως την κατάσταση της υγείας του. Αλλωστε, όποιος αγοράζει ένα φυτό, δεν το αγοράζει για να του χαλάσει αλλά για να το διατηρήσει. Έτσι, μπορεί να συμβεί ένας κάκτος να μην είναι σε καλή κατάσταση υγείας κατά την αγορά του, με αποτέλεσμα να μας χαλάσει ή ακόμη και να μεταδώσει ασθένειες στα άλλα μας φυτά. Ακόμη, ένα νέο είδος φυτού στο μπαλκόνι μας ή στον κήπο μας πάντα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη φροντίδα ώστε να προσαρμοστεί καλύτερα στο περιβάλλον που διαθέτουμε. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ορισμένα σημεία που θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του ειδικά για την περίπτωση των κάκτων.


Συμβουλές για την αγορά κάκτων

Η αγορά ενός κάκτου
Στην Ελλάδα, η αγορά κάκτων μπορεί να γίνει από ανθοκομικές εκθέσεις, απευθείας από ορισμένα φυτώρια που καλλιεργούν κάκτους αλλά και από ανθοπωλεία κι ακόμη και από supermarket. Επίσης, μπορεί κανείς να προμηθευτεί κάκτους από φυτώρια χωρών του εξωτερικού.

Γενική κατάσταση υγείας. Κατά την αγορά ενός κάκτου από ανθοπωλείο ή supermarket, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση υγείας του φυτού. Επειδή συνήθως τα φυτά μπορεί να βρίσκονται αρκετό καιρό στο κατάστημα από τότε που μεταφέρθηκαν από το φυτώριο, είναι δυνατόν οι συνθήκες στις οποίες διατηρούνται να μην είναι οι καλύτερες. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι κάκτοι να έχουν προσβληθεί από ασθένειες ή να έχουν σάπιο ριζικό σύστημα από το πολύ πότισμα. Έτσι, είναι χρήσιμο να ελέγχεται το φυτό για τυχόν έντομα επάνω του και η κατάσταση των ριζών του. Ο κάκτος θα πρέπει να δείχνει γενικώς υγιής και να μην έχει τραυματισμούς στο σώμα του.

Δυσανάλογη επιμήκυνση. Ένα δεύτερο σημείο προβλημάτων σ' αυτά τα σημεία πώλησης, είναι η έλλειψη φωτός στις θέσεις όπου τοποθετούνται οι κάκτοι. Η μακροχρόνια παραμονή κάκτων σε σημείο χωρίς φυσικό φως, είναι δυνατόν να οδηγήσει τα φυτά σε επιμηκύνσεις του σώματός τους, που γίνονται για να φτάσει ο κάκτος σε σημείο με περισσότερο φως. Θα δείτε, για παράδειγμα, ορισμένους κάκτους όπου ενώ το κάτω μέρος του φυτού είναι σκούρο πράσινο και έχει σχήμα σφαιρικό, στην κορυφή η νέα ανάπτυξη του κάκτου να είναι πολύ ανοιχτόχρωμη και στενόμακρη. Αποφύγετε να αγοράσετε τέτοιους κάκτους, γιατί το παραμοφωμένο σχήμα τους δε θα επανέλθει στο φυσιολογικό του και, επιπλέον, οι κάκτοι αυτοί είναι πιο ευαίσθητοι στην προσβολή από ασθένειες.

Ξένα σώματα. Το τρίτο σημείο προσοχής αφορά κάποια "διακοσμητικά" άνθη που τοποθετούνται επάνω στους κάκτους ή ακόμη και πλαστικά ματάκια. Αυτά μπορεί να είναι είτε κολλημένα με κόλλα (!!) είτε, ακόμη χειρότερα, καρφιτσωμένα (!!!). Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση, τα καρφιτσωμένα ξένα σώματα επάνω στον κάκτο μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά, καθώς η οπή που δημιουργείται μπορεί να αποτελέσει σημείο εισόδου ασθενειών ή να προκαλέσει το σάπισμα του κάκτου. Τα κολλημένα άνθη μπορεί να είναι λιγότερο βλαβερά, ωστόσο, μπορεί και αυτά να προκαλέσουν ζημιά στον κάκτο με το τράβηγμά τους, οπότε μπορεί και να αφαιρεθούν και αγκάθι μαζί με την κόλλα ή και κομμάτι του σώματος του κάκτου. Ιδιαίτερο πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί εάν είναι τοποθετημένα σε σημεία ανάπτυξης του κάκτου.

Η αγορά από εξειδικευμένα φυτώρια. Είναι ίσως το καλύτερο μέρος για να προμηθευτεί κανείς κάκτους. Οι καλλιεργητές γνωρίζουν τις απαιτήσεις των κάκτων και τους φροντίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ωστόσο, επειδή δεν πρόκειται για αντικείμενα αλλά για φυτά, πάντα είναι δυνατόν να υπάρχουν κι εδώ ορισμένα προβλήματα. Έτσι, είναι δυνατόν να υπάρχουν φυτά λιγότερο υγιή, φυτά που έχουν προσβληθεί από ασθένειες κ.λπ. Για το λόγο αυτό, είναι χρήσιμο πάντα οι κάκτοι να εξετάζονται για την κατάσταση υγείας τους, απ' όπου κι αν προέρχονται.

Το όνομα του... κάκτου
Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την βοτανική ονομασία φυτών, είναι δυνατόν τα ονόματα των κάκτων να θεωρηθούν ως κάτι το πολύπλοκο και μη σημαντικό. Ωστόσο, η σημασία τού να γνωρίζει κανείς το όνομα του κάκτου που έχει δεν έγκειται στην επίδειξη γνώσης ή για να εντυπωσιάσει τους μη σχετικούς. Η γνώση του ονόματος ενός κάκτου βοηθάει στην αναζήτηση σχετικών πληροφοριών που αφορούν το φυσικό του περιβάλλον και τις συνθήκες στις οποίες ζει, έτσι ώστε να μπορεί κανείς να του παρέχει τις καλύτερες συνθήκες από άποψη ποτίσματος, χώματος και θερμοκρασίας. Οι κάκτοι, σε αντίθεση με άλλα είδη φυτών, είναι "αυθεντικά" είδη, δηλαδή, συναντώνται στη φύση έτσι ακριβώς όπως και στις συλλογές, ενώ είναι λίγες οι περιπτώσεις υβριδίων ή ειδών που έχουν δημιουργηθεί με ειδικές διασταυρώσεις. Για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν πολλά εύκολα ("καταναλωτικά") ονόματα, όπως π.χ. κάθισμα της πεθεράς (συνήθως echinopsis) ή πάγος (μία ευρεία γκάμα παχύφυτων). Οι ονομασίες που χρησιμοποιούνται είναι οι επίσημες βοτανικές ονομασίες που χρησιμοποιούνται στη βοτανική και περιγράφουν το γένος (πρώτη λέξη) και το είδος (δεύτερη λέξη). Έτσι, για παράδειγμα, ένα ολόκληρο γένος κάκτου μπορεί να συναντάται σε ορισμένες μόνο περιοχές που έχουν κοινά χαρακτηριστικά κλιματολογικά (π.χ. οι κάκτοι του γένους copiapoa συναντώνται στη Χιλή). Σε άλλες περιπτώσεις κάκτοι του ίδιου γένους μπορεί να συναντώνται σε διάφορες περιοχές, όμως, κάποια είδη μόνο σε ορισμένες, κάποιες φορές, πολύ ειδικές περιοχές. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται ειδικές συνήθειες ως προς το πότισμα, τη σύσταση του εδάφους αλλά και το σχήμα και το μέγεθος του κάκτου. 
Αυτές οι ονομασίες είναι αρχικώς δύσκολες για κάποιον μη εξοικειωμένο, σε αντίθεση με άλλα φυτά, όπου συνήθως μία γενική ονομασία είναι αρκετή (π.χ. τριανταφυλλιά, αζαλέα, τούγια, γαρύφαλλο κ.λπ.). Και, βέβαια, δεν είναι απαραίτητη η γνώση τους για κάποιον που έχει ένα-δύο κάκτους, που φημίζονται για την αντοχή τους και τις λίγες τους απαιτήσεις σε φροντίδα. Αποκτούν, όμως, σημασία όταν κανείς αποκτά περισσότερους κάκτους και ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα γι' αυτούς και για τη φροντίδα τους.
Οι κάκτοι που πωλούνται συνήθως στα περισσότερα ανθοπωλεία ή supermarket δεν έχουν ένδειξη της ονομασίας τους κι αυτό μπορεί να δυσκολέψει κάποιον που αγοράζει έναν κάκτο. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να προσπαθήσει να αναγνωρίσει τον κάκτο μέσα από φωτογραφίες στο internet ή μέσα από σχετικά βιβλία.
Τα εξειδικευμένα φυτώρια συχνά μπορούν να δώσουν αυτές τις πληροφορίες που αφορούν τόσο το όνομα του κάκτου αλλά και ειδικές πληροφορίες για τη φροντίδα του. 

Οι πρώτες μέρες στο νέο σπίτι
Απ' όπου και να έχει προμηθευτεί κανείς ένα νέο φυτό, είναι χρήσιμο να του δώσει ιδιαίτερη προσοχή κατά τις πρώτες μέρες στο νέο του περιβάλλον. 
Ήλιος. Για παράδειγμα, ακόμη κι αν κανείς γνωρίζει ότι σε ένα συγκεκριμένο είδος κάκτου αρέσει ο απευθείας ήλιος, είναι καλό να του δοθεί κάποιος χρόνος προσαρμογής μερικών ημερών ή και εβδομάδας τουλάχιστον, σε μία ημισκιερή θέση.

Ασθένειες. Ένας νέος κάκτος στο σπίτι μπορεί να φέρει μαζί του κάποιες ασθένειες, που μπορεί να μην παρατήρησε κανείς κατά την αγορά του. Μπορεί, για παράδειγμα, να υπάρχουν προνύμφες εντόμων που δεν ήταν ορατές με γυμνό μάτι. Έτσι, προς αποφυγή μετάδοσης και στους άλλους κάκτους, είναι χρήσιμο ο νέος ή οι νέοι κάκτοι να μην τοποθετούνται πολύ κοντά στους υπόλοιπους για ένα διάστημα δύο εβδομάδων περίπου.

Μεταφύτευση. Συνήθως οι κάκτοι πωλούνται σε πολύ μικρά γλαστράκια και το μέγεθος του κάκτου μπορεί να έχει ξεπεράσει το μέγεθος της γλάστρας. Για να δοθεί στον κάκτο η ευκαιρία να αναπτυχθεί καλύτερα αλλά και για να γίνει καλύτερη εξέταση των ριζών για ασθένειες, είναι προτιμότερο να μεταφυτευτεί ο κάκτος σε μία, αναλόγως του μεγέθους του, μεγαλύτερη γλάστρα.Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποκτήσετε εάν αγοράσετε κάποιο ειδικό βιβλίο για κάκτους. Εκεί θα βρείτε πιο αναλυτικές πληροφορίες για τη φροντίδα τους και άλλα χρήσιμα όπως αντιμετώπιση ασθενειών, ειδικές συμβουλές για ορισμένα είδη κ.λπ. Επίσης, μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Επισκεφτείτε τον κατάλογο των συνδέσμων και επιλέξτε από μία μεγάλη γκάμα δικτυακών τόπων σχετικών με τους κάκτους. Τέλος, υποβάλλετε κάποια απορία σας ή ερώτηση στο φόρουμ ανταλλαγής απόψεων. Πάντα κάποιος είναι πιθανό να γνωρίζει κάτι περισσότερο και να σας βοηθήσει.