ΚΑΚΤΟΣ - blog | Ο βοτανικός κήπος στο Turku, Φινλανδία (μέρος 2)

Ο βοτανικός κήπος στο Turku, Φινλανδία (μέρος 2)

by kaktos 31. Αυγούστου 2008 10:41

Έξι τα θερμοκήπια συνολικά, συνεχίζουμε, λοιπόν:

Το χειμερινό θερμοκήπιο

Το χειμερινό θερμοκήπιο έχει διαρκώς μία θερμοκρασία γύρω στους 15 βαθμούς. Σ' αυτό βρίσκονται καμέλιες, γιασεμί, λεβάντα, θυμάρι κ.α.

Γενική άποψη του θερμοκηπίου

 

Κεντρική θέση στο θερμοκήπιο: ένα τεράριουμ όπου μπορεί κανείς να δει όλο τον "υπόκοσμο", κάτω, δηλαδή, από το χώμα (ρίζες των φυτών, σκουλίκια κ.α.).

 

____________________________________________________________________

Το τροπικό θερμοκήπιο του νέου κόσμου

Το θερμοκήπιο με φυτά κυρίως από τη λατινική αμερική: δέντρα των γνωστών σε όλους εξωτικών φρούτων όπως παπάγια, γκουάβα, ζαχαρότευτλο και μπανανιά. Είναι το υψηλότερο θερμοκήπιο του βοτανικού κήπου με ύψος 13 μέτρων! Αλλοι κάτοικοι του θερμοκηπίου: νηπενθές, ένα σαρκοφάγο φυτό, Tillandisias, ορχιδέες, φτέρες, ανανάς και πολλά επιφυτικά, που κυριολεκτικά ζουν επάνω σε ένα κούτσουρο! Αν κρίνω απ' τον αριθμό των φωτογραφιών...μάλλον με εντυπωσίασε περισσότερο απ' όλα τα άλλα θέματα του κήπου: μαζί με των βραχόκηπων οι φωτογραφίες του τροπικού θερμοκηπίου ήταν οι περισσότερες!

 

 

Φυσικά, κεντρικό σημείο του θερμοκηπίου η λιμνούλα με τα νούφαρα!

 

Μερικά ακόμη φυτά:

 

 

Ό,τι έχει αγκάθια...δεν είναι κάκτος! (Ceiba pentandra)

 

Γενική άποψη του θερμοκηπίου

 

 

_________________________________________________________

Το θερμοκήπιο των "πρωτόγονων" φυτών


....ή το δωμάτιο των αροκάρια όπως ονομάζεται από τους Φινλανδούς
Στο θερμοκήπιο αυτό με υπο-τροπικό κλίμα ζουν φυτά όπως casuarina, ακακία, ευκάλυπτος, ορχιδέες κ.α.

 

 

 

_________________________________________________________________

Το θερμοκήπιο των παχύφυτων

Τελευταίο στη σειρά, το θερμοκήπιο των παχύφυτων. Σε προσανατολισμό νοτιοδυτικό, να μην πάει χαμένη ούτε μία ηλιαχτίδα κατά τις μικρές μέρες του χειμώνα, όταν η μέρα είναι μόνο 5 ώρες! Όχι ιδιαίτερα μεγάλο όμως εντυπωσιακό, κυρίως λόγω των μεγάλων espostoa, opuntia και cereus κ.α.
Σε άνθηση βρίσκονταν τα astrophytum, melocactus, trichocereus. Αλλα φυτά της συλλογής είναι διάφορες euphorbia, αλόες, αγαύες, διάφορα crassulacae κ.α.

 

 

_______________________________________________________________

Συνέχεια της περιήγησης

Επιστροφή στον εξωτερικό χώρο, αν και η χωρητικότητα μνήμης της φωτογραφικής έχει περιοριστεί
δραματικά... Ακολουθώντας τον έντυπο οδηγό, βρίσκομαι στην ενότητα των μονοετών! Όλους κι όλους δύο κηπουρούς συνάντησα και οι δύο βρίσκονταν και δούλευαν εκεί. Τόση δουλειά τα μονοετή σε σύγκριση με τα υπόλοιπα!

 

ένα πολύ ήσυχο μονοπάτι οδηγεί στο υπόλοιπο, μεγαλύτερο σε έκταση μέρος του κήπου, το οποίο ωστόσο αποτελείται κυρίως από δέντρα

ένα totem

το oriental λιμνάκι

ένας ολόκληρος λόφος με παιόνιες

 

πολύς δρόμος για περπάτημα

η λίμνη με τα νούφαρα

βλέπατε τον Niels Holgersson??? Συνάντησα τους φίλους του!!

Ύστερα από 3+ ώρες και γεμάτη τη μνήμη της φωτογραφικής...έπρεπε, δυστυχώς, να φύγω... Αφησα μία μικρή πιθανότητα να επιστρέψω κάποια απ' τις μέρες του ταξιδιού για να δω και να φωτογραφίσω κάτι ακόμη.
Δεν ξαναπήγα. Αν βρεθώ εκεί ξανά, φυσικά θα ξαναπάω, κατά προτίμηση άνοιξη και αρχές καλοκαιριού όταν θα είναι πολύ περισσότερα φυτά ανθισμένα!!

Φεύγοντας ζήτησα από μία από τις κηπουρούς να μου πει αν είναι δυνατόν να αγοράσει κανείς κάποια ακόμη άλλα φυτά εκτός από τις ίριδες που υπήρχαν στην είσοδο. Προσφέρθηκε να μου φέρει ό,τι μπορεί, με πληρωμή, φυσικά. Τελικώς, μου έφερε τέσσερα παχύφυτα, όχι κάτι το σπάνιο, όμως την ευχαρίστησα για την προσφορά και τα πήρα. Όπως μου εξήγησε κόβουν κατά καιρούς διάφορα φυτά με σκοπό να τα φυτέψουν και να τα πουλήσουν. Στην είσοδο υπάρχει, επίσης, ένα σταντ με σπόρους προς πώληση. Σε αντίθεση με άλλους βοτανικούς κήπους που πωλούν σπόρους μόνο σε πανεπιστήμια, άλλους βοτανικούς κήπους, ερευνητές κ.λπ., ο συγκεκριμένος κήπος διαθέτει σπόρους στον κάθε ενδιαφερόμενο. Οι περισσότεροι σπόροι ήταν από φυτά των βραχόκηπων και διάφορα μονοετή. Περισσότερες οι θήκες, όμως, από τους σπόρους... Κάποιοι είχαν πάει πιο πριν ή/και κάποιοι σπόροι δεν είχαν συλλεγεί ακόμη?

Έφυγα με τις ίριδες, τα παχύφυτα, μερικούς σπόρους και τη γεμάτη φωτογραφική μηχανή. Εκτός από την κηπουρό μίλησα και με κάποια ακόμη άτομα-εργαζόμενους του κήπου. Όλοι τους ευγενικοί και συμπαθέστατοι άνθρωποι που εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από το γεγονός ότι τον κήπο τους επισκέφθηκε κάποιος από την Ελλάδα! (το είδαν κι αυτό!)

Πληροφορίες για τον κήπο

Δείτε τις φωτογραφίες του Βοτανικού κήπου στην Gallery του cactus.thelo.gr

Σχετική συζήτηση στο Forum

Del.icio.usDigg It!DZone It!FurlNewsVineRedditStumbleUponTechnorati

Έχει βαθμολογηθεί με 5.0 από 5 ανθρώπους

  • Currently 5/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tags: , , ,

Ταξίδια

Σχόλια

Νέο σχόλιο


(Θα φαίνεται το Gravatar εικονίδιο σας)  

  Country flag

biuquote
  • Σχόλιο
  • Προεπισκόπηση
Loading



Powered by BlogEngine.NET 1.4.5.0
Theme by Mads Kristensen


Απαγορεύεται η αναπαραγωγή μέρους ή όλου των κειμένων της σελίδας, περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή σε οποιοδήποτε ψηφιακό ή/και έντυπο μέσο καθώς και των φωτογραφιών χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της ιδιοκτησίας της σελίδας και των συγγραφέων. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.-